02. avgust  2021. 15.28  | Izvor: RTV

Fragmenti prošlosti u sadašnjosti - izložba fotografija Davida Jovnaša

STARA PAZOVA -

U prostorijama Narodne biblioteke Dositej Obradović u Staroj Pazovi sinoć je otvorena izložba fotografija Davida Jovnaša iz Stare Pazove pod nazivom "Fragmenti prošlosti u sadašnjosti".

biblioteka, stara, pazova

David Jovnaš je pre deset godina, kako kaže, videvši stare fotografije na internetu, došao na ideju da fotomontažom sliku iz prošlosti uklopi u sadašnju arhitekturu, u sadašnje okruženje, tako da publika može da vidi kako su delovi Stare Pazove izgledali nekada, a kako izgledaju danas.

Najstarija obrađena slika datira iz 1904. godine, a "Fragmente prošlosti u sadašnjosti" posetioci mogu da pogledaju u biblioteci do kraja septembra.

"Želimo da promovišeme naše mlade stvaraoce, da zaštitimo autorka prava", rekla je bibliotekarka Nataša Filip, uz naglasak da će fotografije ostati u njihovoj zavičajnoj zbirci.

Izložbu je otvorila Dragana Milaš, direktorka biblioteke.

Ovom izložbom Narodna biblioteka se uključila u obeležavanje Dana opštine, kao i monodramom "Bibliotekarka" koja je takođe izvedena sinoć.

U pitanju je monodrama Mirka Markovića, u kojoj Aleksandra Saška Manasijević ostvaruje lik bibliotekarke, koja apeluje da se biblioteke vrate bibliotekarima, tj. ukazuje na savremen odnos prema kulturi i na poremećen sistem vrednosti.

Bilo je to četrdeseto izvođenje ove komedije.

Srodne vesti