"Nevakcinisani će biti zaraženi i omogućiće pojavu novih sojeva" VIDEO

Promenljiv je i broj novozaraženih, ali i hospitalizovanih. O četvrtom talasu se još uvek samo priča, međutim struka strahuje šta bi moglo da se dogodi kada sezona godišnjih odmora prođe. Kažu da dominira britanski soj, ali i da je prisutan delta soj. Saglasni su u jednom, a to je da bi broj vakcinisanih trebalo da bude znatno veći.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

12:08

Foto:Printscreen/TV Prva

Direktorka RFZO Sanja Škodrić objasnila je da su sve vakcine koje su trenutno na raspolaganju u Srbiji jednako efikasne protiv delta soja i da građani nemaju razloga za brigu.

Tvrdi da je normalno i da treba imati strah od delta soja, ali i da neki ljudi vrlo često zaboravljaju koliko je virus zaista opasan. Svoje dokaze je obrazložila tako što je donela naučne radove koji su publikovani u prestižnim naučnim časopisima.

"Naučnici su u studijama koje su radili u 2020. godini ukazali na mutacije i da treba da pazimo na ponašanje", rekla je ona za Televiziju "Prva".

Svedočimo i mutiranju, podsetila je na sojeve britanskog, indijskog kao i onog u Južnoj Americi, Škodrićeva naglašava da se virus ne zaustavlja i da je jedini način da ga sprečimo vakcinacija.

"Što duže je virus među nama i što duže kruži on će mutirati, postoji mogućnost pojave novih sojeva u narednim godinama", naglašava ona.

Izdvojila je da je vakcinacija zaista nešto što može da pomogne da virus ne mutira, ali i da su nevakcinisani najopasniji jer kod njih virus mutira.

"Nevakcinisani će biti zaraženi i omogućiće pojavu novih sojeva", rekla je ona.

Sinofarmova vakcina je, kaže, vrlo efikasna u borbi protiv delta soja, kao i ostale koje su na raspolaganju građanima. Tvrdi da su se radile mnoge studije i istraživanja koja su potvrdili stručnjaci koji se godinama bave virusima u svetu, te da nema razloga za skeptičnost kada se radi o efikasnosti.

"Sinofarm je visoko efikasna za delta soj, u visoko rangiranom časopisu je izašla studija koja je rađena u Šri čanci, gde je potvrđeno da je njena efikasnost 99 odsto na uzrastu od 20 do 30 godina, a uzrast za preko 60 godina ona je efikasna 93 odsto", kaže direktorka.

Potvrđuje da kada je reč o drugim inovativnim vakcinama efikasnost je 99 odsto."Imamo dokaze da jesu efikasne vakcine, nema potrebe da brinemo", kaže ona.

Smatra i da postoji tačno vreme u koje treba da se kontrolišu antitela i da je to obično 6 nedelja od druge doze. Naglašava i da postoje dve vrste imuniteta, humoralni i celularni.

"Humoralni imunitet meri nivo antitela, ukoliko nemate antitela, ne mora da znači da niste razvili celularni imuitet", rekla je ona.

Izdvaja da postoji potreba za trećom dozom najviše kod onih koji imaju slab imunitet, a to su obično pacijenti koji su imali transplantaciju, oni koji su na hemioterapiji. Tvrdi da su kod tih pacijenata nakon šest meseci od druge doze zabeleženi rezultati u kojima se jasno vidi pad imuniteta.

"Efikasnost postoji, neke studije su ispitivale efikasnost prema zaražavanju, to znači ukoliko ste vakcinisani koliko vas štiti ta vakcina, druga vrsta studija je ukoliko ste zaraženi - koja je mogućnost da dobijete teži oblik bolesti, a treća vrsta studije je na starijim osobama od 60 godina za koje tačno postoje kriterijumi za ispitivanje imuniteta", rekla je ona.

"Zato kada kažete efikasna, to nije dovoljno, morate da pročitate i studiju koja je to potvrdila i za šta je tačno to naglasila", izjavila je direktorka.

Mladi imaju najveći otpor prema vakcinaciji, kako da se odupremo?

Opseg upotrebe društvenih medija ima izuzetan uticaj na mlade, tu su najčešće antivakserski stavovi za koje je direktorka naglasila da se jako brzo šire kada je u pitanju koronavirus.

"Mladi su jako obrazovani i pametni, ali oni sada raspolažu sa velikom količinom informacija i zaista im treba pomoć da filtriraju informacije, njima prvo treba da pomognu roditelji, škola, pa i mi kao zajednica. Roditelji mladima treba da objasne važnost vakcinacije", istakla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: