Palestinci očekuju odluku izraelskog suda o iseljavanju iz Jerusalima 1Foto: EPA-EFE/ ABED AL HASHLAMOUN

Izraelski vrhovni sud će uskoro doneti odluku o tome da li će palestinske porodice biti iseljene iz naselja Šeik Džara u Istočnom Jerusalimu.

Održano je poslednje saslušanje u ovom slučaju koji se našao u fokusu međunarodne pažnje pošto je ranije ove godine izazvao nasilje unutar Izraela i nove sukobe sa Hamasom.

Dugo očekivano saslušanje odnosi se na žalbe koje su više od 70 porodica podnele protiv odluke da napuste svoje domove.

Niži sudovi su presudili da zemljište na kojem su oni decenijama živeli istorijski pripada jevrejskim vlasnicima.

Konačna presuda je odložena u maju, kada je držvani tužilac u poslednjem trenutku uložio zahtev da dobije više vremena za proučavanje slučaja.

Bes zbog planiranih iseljenja je doveo do najgorih nemira u Jerusalimu u poslednjim godinama, tokom kojih su stotine Palestinaca ranjene u sukobima sa policijom.

Ovo pitanje je pojačalo i tenzije koje su dovele do sukoba Gaze i Izraela u maju.

Nakon višednevnih sukoba izraelske policije i Palestinaca koji su protestovali protiv iseljenja, Hamas, militantna palestinska grupa koja upravlja pojasom Gaze, ispalio je rakete prema Jerusalimu u odgovor na “maltretiranje” Izraela.

Usledilo je 11 dana razmene vatre, tokom kojih je najmanje 256 ljudi ubijeno u Gazi, prema podacima Ujedinjenih nacija, a 13 osoba je poginulo u Izraelu.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvala je Izrael da ne sprovodi nikakva iseljenja u naselju Šeik Džara.

Njena kancelarija je saopštila da bi izbacivanje Palestinaca i naseljavanje te oblasti jevrejskim naseljenicima moglo da predstavlja ratni zločin prema međunarodnom pravu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalim 1967. i ne smatra ga okupiranom teritorijom već tvrdi da je on u celini glavni grad zemlje, što veliki deo međunarodne zajednice ne priznaje.

Izraelska vlada tvrdi da Šeik Džara nije pitanje za državu već spor o privatnoj svojini koji podleže odluci sudova.

Tajms of Izrael je javio da izraelska vlada želela da odloži saslušanje za još šest meseci kako bi se smanjile tenzije i umirila administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, koja se protivi iseljenjima.

Očekuje se da će novi premijer Naftali Benet otputovati u svoju prvu zvaničnu posetu Vašington krajem avgusta. Ishod slučaja se nestrpljivo iščekuje u zajednicama širom grada koji se još uvek oporavlja od nemira.

Od sukoba u maju, Šeik Džara je pod policijskom blokadom, za koju stanovnici kažu da liči na opsadu.

“Ovo je dugotrajni košmar za porodice u naselju Šeik Džara. Oni su nasledili ove probleme od svojih očeva i dedova”, rekao je za Gardijan Sami Eršid, advokat koji je zastupao ugrožene Palestince tokom poslednjih 15 godina.

“Od samog početka na njih se gleda kao na građane drugog reda u sistemu sveobuhvatne diskriminacije. Prvi korak ka pravdi je ponovno otvaranje pitanja vlasništva nad imovinom i nadamo se da će nam sud pružiti šansu da se prodiskutuje o svim ovim teškim problemima”, dodao je on.

Višedecenijska sudska borba

Šeik Džara je naselje u Istočnom Jerusalimu, na oko 500 metara severno od kapije Damask.
U toj oblasti većinom žive Palestinci, ali su se izraelski naseljenici uselili u neke od nekretnina tamo, tvrdeći da su one u vlasništvu Jevreja još od pre rata 1948.
Očekivana presuda Vrhovnog suda predstavljaće kulminaciju gotovo 30 godina dugih zakonskih procedura, koje su počele kada su jevrejski vlasnici zatražili da se isele palestinski stanovnici zbog toga što nisu plaćali kiriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari