Milošević: Ne idem u Knin 1foto EPA-EFE/MIROSLAV LELAS

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz redova Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Boris Milošević ne ide ove godine u Knin gde se 4. avgusta obeležava 26.godišnjica od operacije „Oluja“, ali to, kako je naveo, „nije korak unazad“

Boris Milošević je danas posetio Romski memorijalni centar u Uštici povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome koji su stradali u Drugom svetskom ratu, kada je komentarisao i obeležavanje „Oluje“ u Kninu.

„Ove godine neću ići na godišnjicu obeležavanja u Knin. Kroz dogovor u Vladi donesena je odluka. Lani je bila prva godina, hteli smo da pošaljemo jasne poruke i u tome smo uspeli. Ove godine ne ide cela Vlada. Nakon što sam otišao u Knin, bilo je pitanja je li to dobar potez. Tako će i ove godine biti pitanja i da sam išao i da ne idem, uvek će biti pitanja“, rekao je on.

Smatra da odluka da ne ide ove godine, „nije korak unazad“, da od politike uključivosti i pomirenja neće odustati, te da će uvek slati poruke kao na početku mandata.

„Moj neodlazak ne znači odustanak od te politike. Ne mislim da ta politika zavisi isključivo od moga odlaska u Knin”, rekao je.

Istakao je da ni prošle godine kao ni ove nije bilo nikakvih uslovljavanja. “Sve se radi dogovorno”, ističe Milošević.

Poznato je da će govor u ime hrvatskih branitelja i stradalnika održati jedan od ratnih zapovednika obrane Vukovara ali i predsednik Društva logoraša srpskih koncentracionih logora Danijel Rehak.

Ministar branitelja Tomo Medved je na pitanje novinara prošle nedelje da li se očekuje neko iz Hrvatski odbrambenih snaga (HOS) kazao da je stav Veća za suočavanje sa prošlošću jasan te ga se pridržavaju, ali i poručio kako će sve „sastavnice Hrvatske vojske i policije te sva udruženja iz Domovinskog rata branitelja i stradalnika biti pozvani“.

Dvadeset šesta godišnjica operacije Oluja biće organizovana, navodi se, u skladu sa epidemiološkim merama pa će se tako središnji deo programa održati na stadionu Fudbalskog kluba Dinare u Kninu a protokolarni deo na Kninskoj tvrđavi, potvrdio je Medved.

Pre programa na stadionu državni vrh, stradalnici i branitelji položiće venac ispred spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari