Dodik bojkotuje Šmita: "Ne idem u Sarajevo"

Član Predsedništva Milorad Dodik rekao je da neće ići u Sarajevo, jer Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik u BiH, nema legitimitet.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

13:01

Dodik bojkotuje Šmita:
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

"Republika Srpska neće sprovoditi njegove odluke", poručio je Dodik.

Kako navodi "Avaz", Šmit organizuje večeras svečanost povodom dolaska na funkciju koju je donedavno obavljao Valentin Incko, a ovaj portal ističe da u Sarajevu neće biti predstavnika institucija i partija iz Republike Srpske.

Prema pisanju tamošnjih medija, oni su najavili da zbog nelegitimnog izbora neće sarađivati sa Šmitom, odnosno da neće prisustvovati prijemu.

Šmit je inače danas zvanično preuzeo funkciju visokog predstavnika BiH, a u prvom obraćanju zahvalio se Incku što je nametnuo zakon o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.

Dodik je ranije istakao da imenovanje Šmita nije u skladu sa propisima, odnosno da je prekršen Dejtonski mirovni sporazum, jer Republika Srpska kao potpisnica nije dala saglasnost na imenovanje nemačkog političara.

"Mi nemamo nijedan razlog da poverujemo u dobre namere ili bilo koga ko dolazi s te strane. Čujem Šmita da govori da ima iskustvo, ali i mi imamo iskustvo koje ne dozvoljava pre svega da dozvolimo da nelegitiman, neizabrani stranac ovde može da donosi nama obavezujuće odluke, jer onda je to kraj i Republike Srpske i našeg nacionalnog identiteta na ovim prostorima", istakao je Dodik.

"Ko su oni da nama govore šta Narodna skupština treba da ili ne treba. Mislite da iza vas stoji topuza pa ćemo mi vas iz straha poslušati i reći izvinite. Ne. Vi nama treba da se izvinite. Vi ste nas ovde maltretirali 20 i nešto godina i ništa nam niste omogućili. Pokušavate da nas do kraja satrete u nastojanju da ne postojimo ni kao identitet ni kao entitet", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: