"Nemoćni smo, ne znam šta bi moglo da ih uplaši i otera odavde"

Poljoprivrednici iz sela oko Rudnika i ovog leta sa mukom obilaze svoje njive.

Srbija

Izvor: RINA

Ponedeljak, 02.08.2021.

09:15

Foto: RINA

Parcele pod kukuruzom za divlje svinje su prava poslastica, a domaćini nemaju rešenje kako da odbrane letinu od ovih divljači.

"Parcela je u neposrednoj blizini Ibarske magistrale, a divlje svinje dolaze od potoka i iz šume. Tu sejemo kukuruz godinama i nažalost svake godine imamo isti problem. Parcela je 70 ari, već ima štete, jer gde one upadnu ništa ne ostane osim polomljene kukuruzovine i pojedenih klipova. Bojim se da ako nastave ovim tempom šteta će nam biti velika", kaže vlasnik uništene parcele iz Zagrađa, prenosi RINA.

Prema njegovim rečima, berba kukuruza je još daleko, a divlje svinje se nikoga ne plaše pa ovdašnji domaćini strepe za ovogodišnji prinos.

"Berba neće biti još, tako da smo nemoćni, jedini način da se odbrani letina je da neko čuva parcelu ili da vežemo pse ovde. Ne znam šta bi njih moglo da uplaši i da otera odavde kad su gladne", kaže poljoprivrednik iz Zagrađa.

Inače, pored divljih svinja poljoprivrednici se žale i na sve veće prisustvo jazavaca koji takođe pustoše letinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: