Marko Marinović, KK Borac Čačak
Marko Marinović, KK Borac Čačak

Marko Marinović - Borac se sprema, pomozite klubu da bi bili dostojni Jadrana

Vreme čitanja: 5min | pon. 02.08.21. | 12:03

Trener sa Morave, još jednom je na početku priprema apelovao da se pomogne klubu da adekvatno prezentuje tradicionalne vredosti čačanske košarke

Iza KK Borac je istorijska sezona, u to nema sumnje. Nakon više od 30 godina, tim iz grada na Moravi je imao priliku da se takmiči na velikoj sceni. Doduše, nije to bila liga stare Jugoslavije, već elitno ABA takmičenje.  

Zasluge svakako da pripadaju strategu tima, Marku Marinoviću, kao i njegovom stručnom štabu. Malina je pre dve sezone, u svojoj debitantskoj godini u ulozi trenera, prvo uveo Borac u ABA 1 ligu, da bi zatim minule takmičarske godine uspeo da sačuva tim u društvu najboljih, iako posao nije bio ni malo lak.

Izabrane vesti

Da podsetimo, u sezoni koja je iza nas Borac je ABA ligu okončao na 11. mestu, sa skorom od osam pobeda i 18 poraza.

Okupljanje tima i početak priprema za novu sezonu iskoristili smo da porazgovaramo upravo sa trenerom Markom Marinovićem o njegovim razmišljanjima, idejama i očekivanjima vezanim za novu takmičarsku godinu, koja će, kako sada stvari stoje, biti još zahtevnija.

Pripreme su krenule svega nekoliko dana kasnije nego lane.

,,Započeli smo pripreme danas, 2. avgusta, a nova sezona počinje 25. septembra. Na raspolaganju nam je gotovo dva meseca, tako da imamo dovoljno vremena da se spremimo do početka novog izdanja ABA takmičenja”, kaže Marinović.

Marinović u ovom momentu nema kompletan tim na raspolaganju, ali se nada da će to uskoro biti slučaj.

,,Pre svega, moramo svi da se skupimo, jer još uvek nismo kompletirali sastav. Takođe, imamo dosta mladih igrača koji su sa reprezentacijom. Pored toga, imamo sitan problem sa Lopezom. Nadam se da ćemo uskoro rešiti sve probleme i da ćemo se vrlo brzo kompletirati“.

Što se tiče rostera ekipe, neki igrači su produžili saradnju, nekolicina je otišla iz kluba, jedan deo košarkaša je imao važeće ugovore.

,,Na kraju sezone nas je napustilo nekoliko igrača. Očekujem da uskoro dovedemo još nekoliko pojačanja. Ali situacija nije idealna. Nismo u zavidnoj finansijskoj situaciji, tako da je teško dovesti kvalitetne igrače“.

Nedavno je u klub stigao Marko Pecarski, pre toga je produžena saradnja sa Lautarom Lopezom, ali klub traga za još nekim dobrim pojačanjima.

,,Imali smo ogromnu sreću što je Lautaro Lopez odlučio da ostane u klubu. A pre neki dan je sa nama ugovor potpisao Marko Pecarski, jedan od najperspektivnijih mladih igrača u Srbiji. On će svakako predstavljati jedno od naših najvećih pojačanja. Ali fali nam dva ili tri košarkaša da upotpunimo ceo tim, kako bismo bili konkurentni sledeće sezone. Svaki dan radimo da dovedemo adekvatna i kvalitetna pojačanja“.

Marinović ističe da Borac ne može da se takmiči sa većinom ABA timova, barem što se tiče finansija.

,,Pokušavamo da stabilizujemo situaciju u klubu. U Borcu situacija nije na zavidnom nivou. U klubu se svi bore da normalizuju situaciju, ali evidentno je da ne možemo da se takmičimo sa ostalim ABA klubovima, jer nemamo adekvatnu podršku“.

Razume, već sad stručni štab ima u planu pripremne utakmice, a prvi protivnik biće FMP u drugoj polovini avgusta.

,,Mogu već sad da kažem da će biti dosta pripremnih utakmica. Prva je zakazana za 21. avgust protiv FMP – a. A ostale rivale znaćemo kasnije , biće ih barem deset, to je gotovo sigurno“.

Pre izvesnog vremena ABA liga je izbacila raspored za novu sezonu, prvi protivnik Borcu biće Igokea.

,,Ne bih da sad previše pričam o rasporedu. Kakav god da je, nama će svaka utakmica biti kao finale, što je bio slučaj i prošle godine. Nismo u prilici da govorimo o rivalima kao lakim, jer za nas nema lakih protivnika“.

Marko Marinović je već nekoliko puta javno apelovao na sve ljude kadre da finanskijski pomognu Borcu, kako bi klub nastavio da pravi dobre rezultate.

,,Konstantno, već nekoliko meseci, apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu Borcu. Već od početka sezone mi smo tri koraka iza ostalih srpskih timova koji se takmiče u ABA ligi, tako da u borbu ulazimo sa poslednjeg mesta. Nadao sam se, ali još uvek nismo uspeli da pronađemo generalnog sponzora, kako bismo funkcionisali normalno. To je jedino što tražimo. A čak ni ne maštamo da dovodimo neka skupa i zvučna pojačanja. Apelujem još jednom na sve koji vole ovaj sport i koji smatraju da je Čačak grad košarke da pomognu Borcu, jer ne smemo da dozvolimo da se ugasi tradicija stara 76 godina. A ima sa kim da se radi, jer Borac ima odlične mlađe kategorije, a veliki raritet je i činjenica da godinama barem polovinu prvog tima čine igrači iz Čačka. Sve to treba negovati, ali retko ko za to ima sluha, osim naravno ljudi iz grada i kluba”.  

ŽIVO KRAJ MORAVE - BASKET TURNIR NA TERENU SC MLADOST

Po četvrti put svečano je otvoren basket turnir ,,Kraj Morave”. Mesto održavanja je isto kao i prošle sezone, odnosno na košarkaškom terenu SC Mladost. Baš kao do sada, organizatori su SC Mladost, kao i Vuk Obradović, idejni tvorac turnira.Takođe, nije zgoreg pomenuti da se za turnir prijavilo 48 ekipa u svim starosnim kategorijama. Kao i prošlog leta, turnir će se igrati po sistemu tri plus jedan, a mogućnost učešća imaju sledeće kategorije:

Takmiče se mlađi pioniri – 2009. godište i mlađi, pioniri – 2007. i 2008. godište, kadeti – 2005. i 2006. godište, juniori – 2003. i 2004. godište i seniori – 2002. godište i stariji. Za osvajače prva tri mesta u svim kategorijama obezbeđene su prigodne nagrade, a za pobednike i novčane.

Organizator turnira Vuk Obradović naglašava da je velika stvar što je ova manifestacija postala tradicionalna.

,,Ovo će biti četvrti put kako se organizuje i sprovodi u delo basket turnir ,,Kraj Morave”. Pre dva leta je bio premijerni, a čak smo organizovali i jedno zimsko izdanje turnira u Plavoj hali. Uz svesrdnu pomoć SC Mladost sva tri prethodna turnira su sprovedena na najvišem nivou. Cilj je bio da turnir postane tradicionalan, a u toj nameri smo uspeli, zbog čega sam posebno ponosan. Ono što je veoma bitno da naglasim jeste podatak da će manifestacija trajati od sedam do 10 dana””, kazao je Obradović.

Turnir je svečano otvorio poznati košarkaš Nikola Pešaković koji se pominje kao novo pojačanje Borca .  

PIŠU: Đurđe Mečanin/Nikola Minović


tagovi

pripremeKK Borac ČačakMarko MarinovićABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara