Ex -Yu

Mediji: Deset zemalja spremno da povuče priznanje Kosova

Mediji: Deset zemalja spremno da povuče priznanje Kosova
Foto: N.N. | Mediji: Deset zemalja spremno da povuče priznanje Kosova

Deset država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, a riječ je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu, piše Politika.

List navodi da se pretpostavlja da je riječ o zemljama iz Afrike i Azije, ali se njihov naziv ne pominje, prije svega zbog mogućeg pritiska kojem bi bile izložene od SAD.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da zemlje koje bi mogle da preispitaju svoje ranije donesene odluke, odnosno da povuku priznanje, jesu mnoge države sa afričkog kontinenta, ali i na Bliskom istoku.

Rajić ocjenjuje da je Priština radila na sopstvenu štetu kada je riješila da otvori ambasadu u Јerusalimu, dok Beograd u svojoj diplomatskoj borbi računa na Rusiju, ali i na Kinu, od koje se očekuje jači angažman i po pitanju Kosova i Metohije.

On je naveo da će Priština vjerovatno početkom septembra izdejstvovati da bude ukinut moratorijum na diplomatsku aktivnost priznavanja, ali i povlačenja priznanja Kosova, ali to Prištini ne ide u prilog, jer nema većinu da uđe u neke međunarodne institucije.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Јugoslavije Vladislav Јovanović kaže da se Kina počela pojavljivati u vezi sa pitanjima koje ne može da riješi Amerika i koja ometa da se neki ciljevi sprovedu do kraja, kao što je pitanje Republike Srpske i očuvanja teritorijalne cjelovitosti Srbije.

On je ocijenio da Rusija i Kina imaju potrebu da se zbliže, jer se osjećaju ugrožene od SAD, te podsjetio na pitanje Venecuele ili stavljanja veta na izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Prema Јovanovićevim riječima, ako bi do kraja godine kineski predsjednik Si Đinping posjetio Srbiju to bi bila jasna demonstracija podrške i poslalo bi širu sliku, na koju bi Zapad morao da obrati pažnju.

Bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Živadin Јovanović rekao je da se pravi prijatelji i saveznici poštuju i da u svim međunarodnim forumima Rusija i Kina nastavljaju da pružaju najsnažniju moguću podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije