Kočijaš pobegao posle sudara sa tramvajem u Savamali 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ objavio je vest o sudaru kočija i tramvaja u Savamali.

Prilikom sudara kočija i tramvaja, o kojem je pisao „Mali žurnal„, kočije su zakačile zadnji prozor tramvaja i on je pukao. Vozač tamvaja je odmah istrčao napolje i tražio od kočijaša da plati šest dinara za napravljenu štetu.

Kočijaš je žustro odbio da plati i počeo da svaljuje krivicu na vozača. Rekao mu je: „Zašto ti nisi sklonio tramvaj kad si video da nailazim s kočijama?“

Vozač je počeo da objašnjava kočijašu kako je nemoguće skloniti tramvaj sa šina i kako on tu nikako ne može da bude kriv.

Onda se pojavio i tramvajski kontrolor i odmah od kočijaša tražio da plati onih šest dinara za razbijeno staklo, ili ako neće, da pođe s njima u policijsku stanicu, pa da tamo reše problem.

Kako kočijaš nije hteo ni da plati ni da dobrovoljno pođe u stanicu, kontrolor mu je zapisao ime, za koje se kasnije ispostavilo da je lažno, i otišao da ga prijavi u savamalsku policijsku stanicu.

U stanici je dežurni pisar nazad sa kontrolorom poslao jednog žandarma kako bi na silu odveo kočijaša u stanicu, koji, očigledno, sam nikad ne bi došao.

Kada je kočijaš video da se kontrolor vraća sa žandarmom, odmah je ošinuo konje i u punom trku ih poterao u pravcu železničke stanice. Žandarm je zazviždao kako bi dozvao pojačanje i nekoliko žandarma je krenulo u trk za kočijašem.

Kočijaš je, naravno, bio previše brz za njih i odmakao je iza železničke stanice. Kad su žandarmi stigli do stanice videli su neke ljude kako podižu povređenog vojnika koga je kočijaš u bekstvu zakačio.

Vojnik je odmah odvezen u bolnicu, a potraga za kočijašem je nastavljena i, kako je novinar „Malog žurnala“ zapisao, „potraga još uvek traje i može trajati još sto godina“.

U tekstu se napominje i da je ulični žandarm koji je bio prisutan na mestu nezgode odbio da uhapsi kočijaša iako je bio u mogućnosti.

Pošto je kočijaš vozio neke sanduke duvana, žandarm se pravdao ovim rečima: „E boga mi, ja mu ništa ne smem, jerbo čovek tera državni artikal. A državni artikal valja čuvati ko zenicu.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari