Vege recept: One-pot lemon pasta 1Foto: Vege zajednica

Ove godine suočavamo se sa veoma visokim temperaturama i nakon malog predaha koji su donele kiše, čini se da nas očekuje vreo avgust.

Ukoliko je vama unutra toplo i posežete za paljenjem klime, ispijanjem osvežavajućih napitaka ili tuširanjem kako biste se rashladili, zamislite kako je životinjama koje žive na ulici, koje imaju samo malo hlada, uglavnom nikakve tečnosti, a ujedno se nalaze vrlo blizu betona koji u letnjem periodu zna da bude usijan od vreline.

Zato želimo da vas pozovemo da ovog leta učinite nešto humano za životinje koje žive na ulici. S obzirom na to da je njihova potraga za pijaćom vodom učestala tokom letnjih meseci, imamo za vas nekoliko korisnih saveta kako da pomognete psima, mačkama, pticama i ostalim životinjama koje žive u vašem kraju da preguraju ovaj period.

Vege recept: One-pot lemon pasta 2
Foto: Vege zajednica
  • Iskoristite plastične posude/kofice. Dosta hrane se prodaje i dostavlja u plastičnim posudama – oprane posude možete ostaviti na sigurnim mestima u svojoj ulici/bloku/naselju i s vremena na vreme ih dopunjavati vodom. 
  • Iskoristite plastične flaše. Dovoljno je da izrežete makazama plastičnu flašu i dobićete savršenu posudicu za vodu! 
  • Iskoristite staro/okrnjeno posuđe. Ako imate olupanu šerpicu, šolju bez drške ili okrnjenu činiju koju ste planirali da bacite, razmislite pre nego što to učinite! Takva posuda mogla bi trajno da posluži drugarima iz vašeg kraja kao posuda za vodu.
  • Redovno dopunjavajte ostavljene činijice. S vremena na vreme, kada krenete u šetnju ili da izbacite smeće ponesite flašu sa vodom i dopunite obližnje činije. Za vas će to biti 2 minuta, a za žednu životinju na ulici može značiti spas od dehidratacije!

Pored uličnih životinja ugrožene su i farmske životinje, naročito tokom transporta. Životinje u transportu provedu i do 24 sata, nagurane jedna pored druge u male metalne prikolice-kaveze koji se na suncu usijaju, bez ikakve dostupne vode ili hladovine. Kada se napravi gužva na granici, ovaj period zna i da se produži. One pate od teške dehidratacije i nije redak slučaj da od žeđi umre neki broj životinja koje se voze na drugu farmu ili u klanicu. Uslovi života za farmske životinje u industriji su često krajnje surovi, nešto što većina nas ne može ni da pojmi: ceo život na malom prostoru, bez mogućnosti kretanja, u bolovima, deformisanog tela, uz neprestano tretiranje antibioticima. Uz ovo, stres koji životinje doživljavaju tokom transporta, u poslednjim časovima njihovog života predstavlja surov kraj za mnoge živote prepune mučenja. 

Uličnim životinjama možemo da pomognemo direktno, ali farmskim životinjama možete pomoći prestankom konzumiranja hrane životinjskog porekla i samim tim prestankom finansiranja strašnih praksi u prehrambenoj industriji.

 Za vas smo pripremili recept za genijalnu letnju pastu, koja je ukusna i laka za pripremu i, naravno, potpuno veganska!

Vege recept: One-pot lemon pasta 3
Foto: Vege zajednica

One-pot lemon pasta

Porcija za dvoje:

  • 300 gr paste po izboru
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 240 ml vruće vode
  • 1 biljna pavlaka za kuvanje
  • 1 limun
  • 1 kašika nutritivnog kvasca (opciono)
  • 1–2 kašike maslinovog ulja
  • So, tucana ljuta paprika, biber
  • Peršun

Iseckati na sitno crni luk, staviti da se dinsta u dubljem tiganju pet do sedam minuta, a zatim dodati sitno iseckani beli luk. Nakon jednog minuta dodati pastu, sok isceđenog limuna, vruću vodu, pavlaku za kuvanje i začine. Ostaviti da se krčka petnaest minuta. Kad je gotovo, servirati u tanjir i dodati seckani peršun. Prijatno!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari