Duel sa meča SAD i Meksika (©Reuters)
Duel sa meča SAD i Meksika (©Reuters)

Na Zapadu ništa novo: SAD i Meksiko igraju za trofej Gold kupa

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.08.21. | 23:10

Najjače reprezentacije Severne Amerike u noći između nedelje i ponedeljka (02.30) igraju u velikom finalu

Zašto se uopšte igra čitav turnir, kada se na kraju bitka za trofej Gold kupa uvek svede na to ko je bolji, Meksiko ili Sjedinjene Američke Države? Ove dve ubedljivo najkvalitetnije selekcije u Severnoj Americi po sedmi put će se direktno u finalu boriti za titulu najboljeg na kontinentu. Veliko finale je na programu u Kaliforniji u noći između nedelje i ponedeljka, od 02.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

Biće to repriza finala Gold kupa iz 2019. godine. Tada su takođe ova dva tima odmerila snage, a Meksiko je trijumfovao sa 1:0, pogotkom Džonatana dos Santosa u 73. minutu.

Izabrane vesti

Asteci su tako po 11. put postali šampioni Severne Amerike, a peti put direktno preko Jenkija. SAD su samo jednom do sada savladali Meksikance u finalu Gold kupa, 2007. godine sa 2:1.

(3,35) SAD (3,10) Meksiko (2,30)

Zanimljivo, u junu ove godine su ova dva velika rivala već igrali za jedan trofej. Sastali su se u finalu KONKAKAF Lige nacija, a Amerikanci su u velikoj drami osvojili trofej posle produžetaka rezultatom 3:2.

Dva puta su Meksikanci vodili u finalu, ali su Amerikanci pogotkom Vestona Mekenija u 82. minutu izborili produžetke. Tamo je sredinom drugog produžetka Meksiko skrivio penal, koji je u pogodak realizovao Kristijan Pulišić. Prethodno je zbog protesta crveni karton dobio selektor Asteka Herardo Daniel Martino.

To ipak nije bio kraj drame u Denveru. U samoj nadoknadi vremena su i Amerikanci skrivili jedanaesterac, a odgovornost je preuzeo iskusni Andreas Gvardado. Ipak, on u 124. minutu nije bio precizan, pa je trofej otišao u ruke Sjedinjenih Američkih Država.

Naravno, Gold kup nije isto što i Liga nacija. Ovo je znatno ozbiljnije takmičenje, u kojem Meksiko ima priliku da osvoji 12. trofej i tako bude duplo uspešniji od svih ostalih. Zapravo, samo su Amerikanci rivali, sa šest trofeja, dok su Kostarika (tri) i Kanada (dva) daleko iza, pošto nijednu od tih titula nisu osvojili u 21. veku. Isto važi i za Honduras, Haiti i Gvatemalu, koji su po jednom osvojili Gold kup.

Na putu do velikog finala Jenkiji su ostvarili veliki broj pobeda minimalnim rezultatom. Najpre su u grupnoj fazi sa 1:0 savladali Haiti i Kanadu, a zatim su identičnim rezultatom u četvrtfinalu eliminisali Jamajku, a u polufinalu gostujuću reprezentaciju Katara. Samo je Martinik u grupnoj fazi savladan ubedljivije, sa 6:1. On je jedini koji je zatresao mrežu Amerikanaca.

Meksiko je takođe primio samo jedan gol na turniru do sada, ali za razliku od rivala, on nije ostvario sve pobede. Sapleo se još na premijeri, Trinidad i Tobago je izvukao 0:0. Posle toga su Asteci redom „tukli“ Gvatemalu (3:0), El Salvador (1:0), Honduras (3:0) i Kanadu (2:1).

Finalisti ipak nisu bili tako ubedljivi u polufinalu. Meksiko je pobedonosni gol protiv Kanade postigao tek u 99. minutu. Strelac je bio Ektor Erera, vezista Atletiko Madrida, posle asistencije Rodolfa Pizara.

Ništa lakše nije bilo ni Amerikancima. Katar je u 61. minutu propustio priliku da povede iz jedanaesterca, a kazna za promašaj Al Hajdosa stigla je u 86. minutu, kada je Gjasi Zardes postigao gol vredan finala.

Selektor SAD Greg Berhalter dobro zna šta donosi utakmica sa Meksikom. Bili su mu rivali i dok je bio igrač, ali i u pomenutim finalima 2019. i 2021. godine kada je uveliko već sedeo na klupi Jenkija.

Sve su to bile teške utakmice. Smatram da se sve svodi na mentalitet. Morate da razumete kakav će tip meča da bude. Ako moji momci budu mogli da shvate to i pametno uđu u meč, imamo dobre šanse da pobedimo. Ako psihički ne budu spremni za finale, neće nam biti lako“, iskren je Berhalter.

GOLD KUP – FINALE

Ponedeljak

02.30: (3,35) SAD (3,10) Meksiko (2,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Gold Kupreprezentacija Meksikareprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara