Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 01.08.2021.

22:32

Fetel diskvalifikovan zbog goriva

Sebastijan Fetel je ipak diskvalifikovan sa trke za Veliku nagradu Mađarske.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Fetel diskvalifikovan zbog goriva
Foto: Profimedia

Nemac je trku završio kao drugi, ali pošto stjuardi nisu dobili zatraženi uzorak goriva iz njegovog bolida, rešili su da ga diskvalifikikuju.

Prema pravilima, takmičar mora da obezbedi litar goriva iz bolida u bilo kom momentu trke.

Iz njegovog bolida mogli su da izvuku svega 0,3 litara posle nedeljne trke.

To praktično znači da je sada Luis Hamilton pomeren jedno mesto unapred, na drugo, dok je Karlos Sainz zaradio mesto na podijumu kao treći.

Takođe, kao rezultat ove odluke, Hamilton je povećao prednost u generalnom poretku u odnosu na Maksa Ferstapena za dodatna dva boda. "Posle trke nije bilo moguće uzeti uzorak od litar goriva iz vozila broj pet. Timu je dato nekoliko prilila da donese traženi utorak goriva iz rezervoara, ali bili su u mogućnosti da obezbede samo 0,3 litara. Tokom saslušanja u prisustvu tehničkog delegata FIA i tehničkog direktora, šef tima Aston Martin je rekao da mora da je ostalo 1,44 litara u rezervoaru, ali da ne mogu da ga izvuku. Broj je izračunati koristeći FFM model. U ovoj situaciji, vozilo broj pet nije u skladu da zahtevom Člana 6.6 Tehničkog pravilnika FIA. Prema članu 6.6.2 takmičari moraju da obezbede litar goriva u bilo kom momentu trke. Procedura je primenjena jer nije bilo moguće uzeti traženi uzorak. Stjuardi su odlučili da primene standardnu kaznu za kršenje tehničkih pravila. Otuda, nemoguće je dokazati da time nije obezbeđena prednost vozilu. Takmičari se podsećaju da imaju pravo žalbe na pojedine odluke stjuarda u skladu sa članom 15 Međunarodnog koda FIA i člana 10.1.1 Disciplinskog pravilnika FIA u datom vremenskom roku", stoji u saopštenju FIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve