Ex -Yu

Vučić: Srbija će uvek biti uz narod Republike Srpske i pomagati

Vučić: Srbija će uvek biti uz narod Republike Srpske i pomagati
Foto: Tanjug | Vučić: Srbija će uvek biti uz narod Republike Srpske i pomagati

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija 4. avgusta obilježiti najteži zločin etničkog čišćenja od Drugog svjetskog rata i progon srpskog naroda u akciji "Oluja", a da će on tog dana na sastanku sa komletnim rukovodstvom Republike Srpske prenijeti poruke da se mora čuvati stabilnost i mir i da će Srbija biti uz Srpsku i njen narod.

"Moje poruke su da moramo da čuvamo mir. Srbija će poštovati Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske i Srbija će uvek biti uz narod Republike Srpske i pomagati na svaki mogući način. To su te tri važne stvari koje će Srbija da iskaže u svakom trenutku", istakao je Vučić.

On je za RTS rekao da će Srbija činiti sve da sačuva mir i stabilnost i ukazao na potrebu dijaloga.

"Nama su potrebni razgovor i dijalog. Nadam se da ćemo nekad biti u prilici da napravimo i bratske odnose sa Bošnjacima, imajući u vidu svu težinu i ono kroz šta su oni prošli i težinu sveg onog što smo mi prošli, ali zato uvek imate dve strane", naveo je Vučić.

On je istakao da nije dobro kada se nešto nameće sa strane.

"U svom današnjem tekstu u `Politici` sam rekao da se na Balkanu ne primaju dobre ideje koje dolaze spolja, tako ni oktroisanje odluka nikada nije donelo dobro", dodao je Vučić.

Govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan", Vučić je rekao da je to izvanredna ideja i da administracije Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije moraju da rade naporno na njenoj realizaciji.

On je ponovio da su vrata otvorena za sve i da su svi dobrodošli, ali da će oni u Sarajevu i Podgorici naredne godine kada srpski kamioni budu prolazili bez čekanja granice morati da objasne svojim prevoznicima zašto oni satima čekaju.

Predsjednik Srbije je rekao da će Srbija u ovoj godini biti među tri zemlje u Evropi po ekonomskom rastu, što će donijeti brojne benefite građanima, prije svega penzionerima.

Vučić je u skladu s tim najavio povećanje penzija za pet odsto, ali i znatnu novčanu pomoć svim penzionerima od 20.000 dinara (oko 170 evra) u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije