PUTINOV PRIJATELJ PRETI PARTIZANU: Boris Rotenberg sa Sočijem napravio čudo!
Foto: EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

LIGA KONFERENCIJE

PUTINOV PRIJATELJ PRETI PARTIZANU: Boris Rotenberg sa Sočijem napravio čudo!

Fudbal -

Prijateljstvo sa predsednikom Rusije datira iz sovjetskog vremena kada su zajedno trenirali džudo

Bliski prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina i vlasnik fudbalskog kluba Soči, ruski oligarh jevrejskog porekla Boris Rotenberg, praktično je najveća pretnja fudbalerima Partizana pred predstojeće mečeve trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije.

Soči je osnovan pre samo tri godine, ali je domaćin na Olimpijskom stadionu vrednom čak 600 miliona evra (kapacitet 47.659 gledalaca), na kome su se igrale utakmice Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji, izgrađenom za potrebe Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Partizan
foto: Starsport©

Američki "Forbs" je bogatstvo Rotenberga procenio na više od milijardu dolara. Boris je sa bratom Arkadijem suvlasnik firme SGM, najveće građevinske kompanije za izgradnju gasovoda i vodova za električnu energiju u Rusiji.

Rotenberg je rođen 3. januara 1957. u Lenjingradu, a sa Putinom se zbližio preko sporta, jer su zajedno trenirali džudo. Boris je bio veoma zapažen na strunjači u Sovjetskom savezu, a 1992. je postao profesionalni trener džudoa u Helsinkiju, da bi se šest godina kasnije vratio u Sankt Peterburg. Pored ruskog, Rotenber ima i državljanstvo Finske. Na zapadu tvrde da je Rotenberg preko Putina uspostavio bliske veze sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom, koji je generalni sponzor i naše Crvene zvezde.

Partizan
foto: Starsportphoto

Za Zimske olimpijske igre, Rotenberg je bio uključen u čak 20 građevinskih projekata čija je vrednost bila procenjena na pet milijardi evra. Rotenber je predsednik Džudo federacije Rusije, sponzoriše auto-moto sport, a u julu 2013. godine je kupio FK Dinamo iz Moskve.

Dve godine kasnije je postao vlasnik Dinama iz Sankt Peterburga i taj klub ubrzo premestio u Soči, koji je tako na prilično bizaran način postao član najvišeg ranga u Rusiji 2019. godine, a sada preko Partizana želi da pokaže i velike ambicije u Evropi.

Angbana doveli za 4,1 milion evra

Soči je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije sa dve pobede pregazio Kešlu iz Azerbejdžana (3:0, 4:2), a favorit je i protiv Partizana. Trener Sočija je Vladimir Fedotov, a ovog leta su iz francuskog Meca doveli centralnog veznog igrača Viktoriena Angbana (24) iz Obale Slonovače, koga su platitili rekordnih 4,1 milion evra. U prvom kolu novog šampionata Rusije, Soči je kao gost minimalnim rezultatom poražen od novajlije Nižnji Novgoroda, kome je pozajmio našeg odbrambenog igrača Ivana Miladinovića iz Ćuprije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track