Reagovanje povodom teksta “Povratak u budućnost Mirjane Denkov Mraović” 1Foto: Bojan Cvejić

List “Danas” je objavio tekst pod naslovom “Povratak u budućnost Mirjane Denkov Mraović” o predsednici UO Udruženja likovnih umetnika Srbije, u kojem Vojislav Klačar i Nevena Popović iznose neosnovane optužbe i nedolične kvalifikacije a potpisuje ga novinarka Una Miletić

Budući da Mirjani Denkov Mraović nije pružena prilika da u ovom tekstu iznese svoje stavove i argumente, Una Miletić je, prekršivši jedan od temeljnih principa informativnog kodeksa, značajno doprinela širenju dezinformacija o problemima sa kojima se Udruženje u ovom trenutku suočava, dovodeći u zabludu i javnost i članstvo.

Tabloidni pristup nije karakterističan za “Danas” i sramna je činjenica da je jedan ovakav, jednostrano i pristrasno koncipiran sadržaj prošao redakcijski kolegijum.

Tema u koju se krajnje neodgovorno upustila novinarka vašeg lista izuzetno je kompleksna, a ovakva prezentacija sigurno neće doprineti njenom sagledavanju.

Stoga smatramo da ovim nije povređen samo ugled predsednice UO, kao i svih članova ULUS-a koji su na legalnoj sednici Skupštine glasali za njen izbor, već da je ozbiljno narušen i ugled lista “Danas” kao odgovornog glasila.

Ističemo da nema zakonskog osnova da bilo ko osporava pravosnažnu sudsku Presudu, kao i da ospori povratak ULUS-a u zakonite okvire, koji potiču od krnjeg sastava bivšeg Upravnog odbora, nanose štetu Udruženju i svim njegovim članovima.

Naše insistiranje na održavanju nove izborne Skupštine nema za cilj “osvajanje vlasti” niti stvaranje novih raskola u Udruženju, već da se ovim putem pitanje legaliteta i legitimiteta reši na regularan, odnosno zakonit način, na korist svih članova. Pravo je pitanje: kome to može da smeta i koga naše nastojanje zaista ugrožava?

Bivši Upravni odbor, čiji su predstavnici Radivoje Marković i Vojislav Klačar izbrisani iz evidencije APR-a, ignorisao je sudsku Presudu selektivno je primenjujući i tumačeći.

Presuda je na sajtu ULUS-a objavljena tek posle upozorenja da se njenim neobjavljivanjem krši javnost rada ULUS-a. Aboliranjem od odgovornosti svog člana Radivoja Markovića radi očuvanja kvoruma uprave, inače jednog od bitnih aktera nezakonite Skupštine ULUS-a iz 2013., ovakav je UO postao talac Radivoja Markovića, pretvorivši se u njegov servis umesto da bude servis svih članova Udruženja.

Naravno, na osnovu jednostranog teksta novinarke Une Miletić, odnosno izjava Vojislava Klačara i Nevene Popović, javnost o ovome nije mogla biti obaveštena. Stoga ovde objavljujemo i naše zvanično saopštenje:

Već duže vreme suočeni smo sa činjenicom da aktuelni Upravni odbor ULUS-a osporava sudsku Presudu o poništavanju Skupštine ULUS-a iz 2013., izbegavajući da u potpunosti primeni odluke Suda koje su u Presudi izričito navedene.

Preostali članovi UO Radivoje Marković, Vojislav Klačar (kao ovlašćeni predstavnici ULUS-a nedavno izbrisani iz evidencije APR-a), Martin Erdeš, Marija Kauzlarić i Vahida Ramujkić (četiri člana su u međuvremenu podnela ostavke) po slovu Zakona ne mogu više donositi odluke u ime članova Udruženja.

Iako su više puta upozoreni na nelegalnost njihovih procedura, podnošenjem zahteva dvama ministarstvima, nastupima u medijima, predstavljanjem peticije na sajtu ULUS-a i dalje dovode u zabludu i javnost i članstvo, budući da ova Presuda ni na koji, a pogotovo ovaj način, ne može biti ukinuta.

I pored našeg izuzetnog razumevanja za inovativne i dinamične aktivnosti udruženja u međuvremenu koje su se odnosile na unapređenje izlagačkog programa, debatnih okupljanja članstva, targetiranja najznačajnijih tema u kulturi koje se tiču stvaralaca i njihovog društveno/ekonomskog položaja, nismo više mogli da tolerišemo situaciju u kojoj je ULUS postao talac interesnih grupacija koje nisu spremne da se odgovorno suoče sa pravnim posledicama pravosnažne Presude.

Ključna činjenica koja proizilazi iz presude podrazumeva vraćanje Udruženja u okvire zakonitog rada. U tom smislu, među prvim koracima je zakazivanje i sprovođenje pripreme Vanredne izborne Skupštine. Da bi predstojeća vanredna izborna Skupština bila legalna i sprovedena u skladu sa Statutom, mora je zakazati legalni i presudom potvrđeni predsednik UO.

Uvereni smo da će svi istaknuti članovi koji su u međuvremenu doprineli afirmaciji rada ULUS-a kroz procedure izborne Skupštine dobiti podršku članstva i mogućnost da kroz legalne izbore nastave sa radom na poboljšanju ugleda našeg udruženja.

Smatramo da je nužno što hitnije sprovođenje svih Statutom predviđenih procedura koje predviđa priprema Skupštine.
Presuda precizno navodi neregularnosti i evidentira članove udruženja direktno odgovorne za sve nezakonite radnje. Pripreme za izbornu Skupštinu će podrazumevati ukazivanje na neregularnosti kao i članove udruženja odgovorne za štetu koju je pretrpelo Udruženje kao i sve posledice u pravnom i svakom drugom smislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari