Aleksandra Crvendakić protiv Koreje (© Reuters)
Aleksandra Crvendakić protiv Koreje (© Reuters)

Evropske šampionke se baš mučile, ali rezervisale četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.08.21. | 15:43

Košarkašice Srbije ostvarile i drugu pobedu u grupnoj fazi, Južna Koreja pala tek u poslednjem minutu utakmice

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Preživele su evropske šampionke grupnu fazu i rezervisale mesto među osam najboljih selekcija na Olimpijskim igrama u Tokiju. Košarkašice Srbije su se tokom celog meča izuzetno mučile sa selekcijom Južne Koreje, ali su posle dramatične završnice izašle kao pobednice – 65:61.

Izabrane vesti

Poredak u Grupi A posle uvodne faze izgleda ovako: Španija 3-0, Srbija 2-1, Kanada 1-2, Južna Koreja 0-3. Rasplet u ostalim grupama će biti poznat u ponedeljak kada se odigraju poslednje utakmice, a posle toga će biti održan žreb za četvrtfinale. Tri prvoplasirane ekipe i najbolja drugoplasirana će biti u prvom šeširu, a u drugom dve drugoplasirane i dve najbolje trećeplasirane. To bi značilo da će naš tim gotovo sigurno čekati jednog od četiri najjača rivala.

Pred poslednje kolo evropske šampionke nisu bile u prijatnoj situaciji, jer nisu imale osiguran prolaz u narednu fazu, a pred njima je bio protivnik koji nije uopšte naivan. Znale su da je Koreja u prvom kolu namučila Španiju, da je u drugom tri četvrtine odigrala dobro protiv Kanade, samim tim da i njih čeka težak posao... Odmah se videlo kakvu taktiku će koristiti protivnice. Upornim pokušajima za tri poena želele su da zakomplikuju posao favoritu.

Srbija je zahvaljujući dobroj igri na obe strane Aleksandre Crvendakić brzo stigla do vođstva – 9:1. Nadovezala se Ivon Anderson sjajnim prodorom za prvo dvocifreno vođstvo našeg tima – 13:3. Koreja u prvih pet minuta ništa nije mogla da pogodi, ređali su se promašaji, ali i ofanzivni skokovi (deset u prvoj četvrtini), koje naša selekcija nije smela da dozvoli. Tek posle pet i po minuta protivnice su prvi put postigle poene iz igre, vezale su dve trojke i pokazale da mogu da budu opasne u tom segmentu igre.

Prvu četvrtinu su izabranice Marine Maljković dobile rezultatom 17:10. Već na startu druge rivalke su pripretile, ali ih je sa nekoliko dobrih rešenja presekla raspoložena Crvendakićeva, vrativši dvocifrenu prednost. Koreja nije odustajala od pokušaja iz daljine, Park i Kim su prednjačile kad su trojke u pitanju, do kraja poluvremena zaostatak se smanjio. Iako su šutirale očajnih dva od 14 za dva i četiri od 21 za tri, protivnice su na pauzu otišle sa samo minus osam – 24:32. Naše su pogodile jednu trojku za 20 minuta i dozvolile previše ofanzivnih skokova, zbog toga nisu uspele da se odlepe i učine nastavak bar malo lakšim.

Iako je u završnici druge četvrtine Sonja Vasić dobila nezgodan udarac u leđa, u nastavku je bila u startnoj postavi. Naša najbolja igračica nije danas bila u svom elementu. Koreja je polako ponovo prilazila, da bi sa dve vezane trojke stigla i do izjednačenja – 40:40. Nimalo prijatan osećaj. Pre ove utakmice je selektorka Marina Maljković upozoravala da azijske ekipe i kada imaju skor 0-2, ne odustaju i ne padaju, već prikazuju podjednak motiv i želju kao na startu takmičenja. To se jasno videlo na parketu „Saitama arene“. Bile su veoma opasne, ali se Crvendakićeva pobrinula da ipak naša selekcija ima prednost pred poslednjih deset minuta – 50:44.

Tih šest poena definitivno nisu značili da je bilo kakvo opuštanje moguće. Disale su protivnice našima za vratom non-stop, a sredinom četvrtine su preuzele vođstvo – 58:56. Kao od šale su Korejke u tim trenucima ubacivale trojke i pravile mnogo problema selekciji Srbije. U poslednja dva minuta pitanje pobednika je bilo potpuno otvoreno.

Dramatičan period je prekinula kapiten Jelena Bruks, u najbitnijem momentu preuzela je odgovornost u napadu. Vezala je Srbije dve dobre odbrane i više nije bilo dileme - evropske šampionke su upisale drugu pobedu i nastavljaju olimpijsko putovanje u četvrtfinalu.

------------------------------------------------------

ŽENSKI OLIMPIJSKI TURNIR U KOŠARCI, GRUPA A

JUŽNA KOREJA – SRBIJA 61:65 (10:17, 14:15, 20:18, 17:15)

Tokio

„Saitama arena“

Sudije: F. Paskval, E. Boner, A. Silva.

Koreja: Šin -, Han -, Kang 6, Jun 7, An -, Hjudžin Park 8, Džihun Park 17, Bi -, Džank Eun Kim - , Dži Su Park 8, Danbi Kim 15, Džin An -.

Srbija: Vasić 2, Čado -, Jovanović - , Bruks 11, Crvendakić 15, Anderson 12, Stanković 8, Dabović 3, Škorić -, Dugalić -, Krajišnik 14.

ŽENSKI OLIMPIJSKI TURNIR U KOŠARCI

GRUPA A, treće kolo

Kanada – Španija 66:76

/Nurs 14 – Ndur 20/

Južna Koreja – Srbija 61:65

/Park 17 – Crvendakić 15/



tagovi

Aleksandra CrvendakićkošarkaOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Marina Maljkovićženska košarkaženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara