01. avgust  2021. 14.54  | Izvor: Tanjug

Četrdesetak dece sa Kosova i Metohije prvi put na moru

TIVAT -

Francuska humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" devetu godinu zaredom organizuje letovanje na moru za 42 dece iz kosovskih enklava.

Kako je saopšteno iz te organizacije, dečaci i devojčice iz Kosovske Kamenice, Bosce, Strelica, Kololeča, Berivojca, Kuzmina, Prilužja, Radeva, Batuše i Lepina borave u Tivtu, gde su stigli u subotu 31. jula.

Predsednik organizacije Arno Gujon kazao je da je ova godina bila veoma burna na Kosovu i Metohiji, sa mnogo napada i pretnji na srpski narod i dodao da je zato odmor od teške svakodnevice više nego potreban deci.

"Ovde će mališani prvi put u životu uživati u raspustu na mirnom mestu i osećati se slobodno i bezbedno. Njihova sreća da budu sedam dana na letovanju je velika onoliko koliko je meni drago da se posle godinu dana pauze zbog korone, ponovo družim sa decom i prijateljima sa Kosova i Metohije", rekao je Gujon.

Osim pdlaska na plažu, na koju idu svaki dan, deca uče da plivaju i bave se sportskim i umetničkim aktivnostima.

Program traje sedam dana, a biće obogaćen krstarenjem po Bokokotorskom zalivu i obilascima znamenitih mesta na obali Crne Gore.

Projekat se od 2012. realizuje u saradnji sa raško-prizrenskom Eparhijom koja je odabrala mališane po socijalnim kriterijumima.