DRI ministarstvu: Zašto nije upisana državna imovina od 18 milijardi dinara? 1Foto: N1

Kapitalna ulaganja države kroz subvencije javnim preduzećima nisu, nakon završetka izgradnje, evidentirana kao imovina Republike Srbije, ukazali su državni revizori posle kontrole finansijskih izveštaja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, preneo je N1.

Posledica je nepotpuno i netačno iskazana nefinansijska imovina države, što se odnosi na subvencije u visini od 18,4 milijarde dinara, piše N1.

Ukupne subvencije javnim preduzećima preko ovog ministarstva u 2020. godini bile su nešto više od 60 milijardi dinara. Privatnim preduzećima date su subvencije u iznosu od 274,66 miliona dinara na ime nabavke taksi vozila.

Državni revizori kontrolisali su finansijske izveštaje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2020. godinu, dajući ocenu „mišljenje sa rezervom“.

Od šest izrečenih preporuka jedna se odnosi na to da se nepokretnosti iz projekta čije je finansiranje završeno, a koji se i dalje vode na računu „nefinansijska imovina u pripremi“, uknjiže u poslovne knjige imaoca prava javne svojine nad tom imovinom i isknjiže iz poslovnih knjiga Ministarstva.

Ukupna vrednost subvencija koju je ministarstvo isplatilo prošle godine je 60,67 milijardi dinara, od toga 60,397 milijardi dinara za javna nefinansijska preduzeća i organizcije, a 274,6 miliona dinara za privatna preduzeća.

Korisnici ovih suvencija bile su Železnice Srbije, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Putevi Srbije, Koridori Srbije, Aerodromi Srbije, a sredstva su data i za aerodrome u Nišu, Trebinju, Užicu i Kruševcu.

U izveštaju o reviziji navedeno je da je ministarstvo u 2020. godini prenelo sredstva subvencija „po osnovu usvojenih programa i izmena i dopuna programa“ javnim nefinansijskim preduzećima i za potrebe izgradnje objekata koji bi trebalo da su u državnoj svojini Republike Srbije.

„Ministarstvo je u 2020. godini planiralo, izvršilo plaćanje i evidentiralo rashod po osnovu sredstava prenetih nefinansijskim preduzećima putem datih kapitalnih subvencija u iznosu od 18,4 milijarde dinara za potrebe izgradnje objekata koji se, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, smatraju dobrima u opštoj upotrebi u svojini Republike Srbije. Vrednost izgrađenih objekata iz sredstava kapitalnih subvencija nakon stavljanja u upotrebu ne vodi se u poslovnim knjigama Ministarstva, niti su nam u postupku revizije prezentovani dokazi da je ista uknjižena u poslovne knjige Republike Srbije“, utvrdili su revizori.

Ministarstvo je privatnim preduzećima na ime subvencija isplatilo 274.656.000 dinara.

„Navedena sredstva su isplaćena na osnovu Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe taksi prevoza kao javnog prevoza“.

Državni revizori podsećaju da je reč o pojedinačnim subvencijama od 8.000 evra po nabavljenom taksi vozilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari