BiH

Šarović: PIC da nam ne dijeli lekcije, nije njihovo da nam sole pamet

Šarović: PIC da nam ne dijeli lekcije, nije njihovo da nam sole pamet
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Šarović: PIC da nam ne dijeli lekcije, nije njihovo da nam sole pamet

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ambasadori zemalja PIC-a ne treba da dijele bilo kakve lekcije i da je nastup Kristijana Šmita u BiH pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja za visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

"Predstavnici stranih zemalja ne treba nama da dijele bilo kakve lekcije. Nije njihovo da nam sole pamet, već da nam pomognu ako mogu oko rješavanja složenih situacija kao što je ova. Oni su se stavili samo na jednu stranu što je potpuno pogrešno", istakao je Šarović, reagujući na saopštenje ambasadora zemalja PIC-a koje nije potpisala Rusija.

Ako je potez Valentina Incka izazvao reakciju u Republici Srpskoj, kaže Šarović, izazvane su i reakcije u Federaciji BiH i veoma uticajnih pojedinaca iz tog entiteta, ali se ambasadori PIC-a nisu osvrnuli nijednom na njihove neprimjerene reakcije, saopšteno je iz SDS-a.

"Po svom šablonu ambasadori zemalja PIC-a odabrali za krivca stranke iz Republike Srpske, ne udubljujući se u razloge našeg nezadovoljstva i dali ocjenu dajući ulogu visokom predstavniku koju on praktično nema", naveo je Šarović.

On je naveo da je Šmitov nastup u BiH pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja za visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN i da nema ulogu vrhovne supervizije koju mu je dodjelio Savjet za sprovođenje mira (PIC), a koja ne postoji.

"Njegov jedini autoritet je što dolazi iz jedne tako važne zemlje kao što je Njemačka i mi to poštujemo. Odluka o njegovom imenovanju nije prošla Savjet bezbjednosti i on nema pravo po Ustavu BiH da dijeli lekcije o evropskom putu i drugim procesima u BiH", naveo je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije