Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"Hoće da dokrajče Srpsku" Dodik poručio da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik

"Hoće da dokrajče Srpsku" Dodik poručio da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik

Lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ponovio je da Kristijan Šmit ne može biti visoki predstavnik jer nije izabran u Savetu bezbednosti UN, niti je na njegovo imenovanje pristala Republika Srpska.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Milorad Dodik Foto: Aleksandar Golić / RAS Srbija
Milorad Dodik

- Visokog predstavnika nigde nema u ni jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik, piše Srpskainfo.

On je dodao da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

Dodik kaže da su zemlje poput Velike Britanije, SAD i druge koje podržavaju visokog predstavnika, krenule u bezočno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da su one očito na strani Bošnjaka.

On ističe da Savet za implementaciju mira (PIK) ne postoji nigde u Dejtonskom mirovnom sporazumu, i da od početka ima nameru da razgrade Republiku Srpsku.

– Sada hoće da dokrajče Republiku Srpsku svojim upornim nametanjem visokog predstavnika koji je nelegalno imenovan. Ko je PIK da govori o odlukama Narodne skupštine RS? Šta očekuju, da ćemo leći od straha? – upitao je Dodik.

On ističe o u BiH postoji saglasnost o većini pitanja kada je u pitanju Evropska unija dok o nekim stvarima nema dogovora. S druge strane, kako kaže on, Zapad želi da pošalje poruka kako nema života u BiH i da mladi trebaju da odu.

– Neverovatno je da Njemačka koja se diči svojim demokratijom šalje visokog predstavnika koji nije izabran u skladu sa međunarodnim pravom. Nemačko društvo pokazuje izopačenost načinom na koji djeluje izvan Nemačke. Slušao sam takozvanog viosokog predstavnika, Kristijana Šmita, koji očito luta i ne zna gde je došao, kud je pošao, ni šta radi – rekao je Dodik.

On ističe da visoki predstavnik nema nikakvih ingerencija za granice na Balkanu ili za evropski put BiH.Dodik se u svom govoru osvrnuo i na dosadašnje visoke predstavnike za koje je rekao da su radili protiv Republike Srpske.

– Otac Valentina Incka je bio oficir gestapa. Nećemo dozvoliti da nam stranci išta nameću ovde jer bi to bio kraj Republike Srpske. Nećemo dozvoliti da nam stranac bez mandata govori na koji način će ovde stvari teći – rekao je Dodik. On je ponovio raniji stav da je PIK nelegalan i da ga odluke i izjave tog tela ne zanimaju.

Dodik je istakao da su predsednici politčkih partija i NSRS veoma jasno rekli da su ovlasti visokog predstavnika nelegalni i da se njegove odluke neće primenjivati u Srpskoj.

On kaže da su institucije Republike Srpske dokazale svoju snagu u borbi protiv pandemiji, te su ostvarili jako dobre rezultate kada je u pitanju ekonomija. Upitao je zašto se onda stalno govori o Republici Srpskoj u negativnom kontekstu a ne sređuje se „nered“ u federaciji BiH, koji je i više nego očit.

– Sve se stavlja pod tepih, a Srbi se prikazuju kao loši momci. Ne možemo da verujemo u dobre namere Šmita. Ako neko nije izabran u skladu sa odlukama međunarodnog prava onda se ne može vjerovati u njegove dobre namere. Možemo da prihvatimo BiH koja je predviđena Dejtonom, a ne onako kako žele stranci – istakao je Dodik.

On kaže da do dogovora unutar BiH mora doći, a ako se to ne desi onda je alternativa razlaz. On je upitao šta je drugo alternativa ako ne razlaz, ako neko dolazi neimenovani i nameće zakone.

Dodik je ponovio da Srpska ne prihvata Šmita i da neće prisustvovati sastanku koji treba da se održi sa njim u Predsjedništvu BiH.

On je rekao da ne verujem u nasilje, niti prijeti njim, već da je spreman da sa drugim političkim partijama iz Srpske stvori politički otpor i da budu uporni u političkoj borbi protiv nametnutih odluka.

– To je pitanje da li će nas biti ili neće biti ovdje. Biće nas ako se okupimo i ujedinimo, a neće ako popustimo pred strancima. Doćićemo u sitaciji da se jednog dana povučemo iz sporazuma o vojsci, da se povučemo iz sporazuma o indirektnim porezima, VSTS, i da odbacimo sva nametnuta rešenja visokih predstavnika od Suda BiH, Tužilaštva BiH, SIPA, obavještajne službe. Sve te organizacije su radile protiv Srpske – naveo je Dodik.

On ističe da bošnjački političari misle da su slomili Hrvate u politčkom smislu i sad žele isto da naprave Srbima.

-Mislim da će polomiti zube ovde – poručio je Dodik.