Krkobabić: Za bolji kvalitet života na selu mini busevi i "Miholjski susreti sela"

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da se aktivno radi na tome da se žiteljima sela približe uslovi života koje imaju stanovnici gradova.
Krkobabić: Za bolji kvalitet života na selu mini busevi i "Miholjski susreti sela"
Foto: 021.rs
Naveo je da se radi i na tome da im se učine dostupnim sve vrste usluga – administrativne, zdravstvene, obrazovne, ali i kulturni i sportski sadržaji.
 
Krkobabić je to rekao nakon što je Vlada, na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, donela dve nove uredbe za poboljšanje kvaliteta života i rada seoskog stanovništva, navodi se u saopštenju ministarstva.
 
Prva uredba predviđa dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko odnosno opštinsko sedište.
 
Za ovaj program opredeljeno je u budžetu 120 miliona dinara, a njegovom realizacijom, kako se navodi, "rešavaju se osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, u cilju omogućavanja kvalitetnijeg života u ruralnim sredinama, bolje povezanosti i zadovoljenja administrativnih, obrazovnih i medicinskih potreba stanovništva.
 
U saopštenju je ukazano da su podnosioci prijave na javni konkurs jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, a maksimalan iznos sredstava za ove namene po jednoj prijavi je sedam miliona dinara.
 
Uredba o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom "Miholjski susreti sela" predviđa jednodnevnu ili višednevnu manifestaciju koja se može održati u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja.
 
Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, koje same osmišljavaju program manifestacije, trajanje i mesto održavanja, navodi se u saopštenju.
 
Aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti, održavanja sportskih takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.
 
Za ovaj program opredeljeno je u budžetu 43 miliona dinara, a cilj je "obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno–istorijskog nasleđa", a maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi iznosiće do 500.000 dinara.
  • Miša

    01.08.2021 20:39
    Selo je mesto u kome bi ljudi trebalo da žive i rade u skladu sa današnjim vremenom a ne etno-park. Naravno, poštujem tradiciju ali njeno čuvanje ne bi smelo da postane osnovno zanimanje stanovnicima sela.
  • Paor

    01.08.2021 18:01
    @Pannonian
    3/4G?
  • Bole

    01.08.2021 17:06
    @pannonian ovo za internet za svako selo, vec postoji, tj gde god ima mobilne mreze, uzmes paket sa dosta gigabajta i onda serujes preko mobilnog net na komp. Nema razlike, cak ume da bude i brzi od onog preko kabla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija