Vučić o projektu "Otvoreni Balkan": U Srbiji se i dalje ne razume da se stvari menjaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Srbija mora biti otvorena, spremna za saradnju i da prigrli svaku šansu za ekonomski rast, infrastrukturno povezivanje i razmenu ideja.
Navodi da upravo zato projekat "Otvoreni Balkan" predstavlja veliku priliku. Vučić je u autorskom tekstu za Politiku napisao da na Balkanu predugo nije bilo tog važnog iskoraka koji bi povukao region napred, te da je ovo prvi put da neko pokrene nešto što je dobro za sve zemlje regiona, zbog čega su sporazumi u Skoplju istorijski.
 
Ocenio je da se u Srbiji i dalje ne razume da se stvari menjaju, da je politika živa stvar, odnosi u regionu takođe, te da mržnja, najčešće prema Albancima, ne donosi ništa dobro.
 
Podsetio je da je pre nešto manje od dve godine, zajedno sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevom i Edijem Ramom, pokrenuo u Novom Sadu inicijativu da se između tri države uklone barijere koje ometaju takozvane četiri slobode, na kojima se zasniva zajedničko tržište EU – slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala.
 
Pre nekoliko dana, u Skoplju su, navodi Vučić, on, Zaev i Rama i potpisali tri dokumenta, kojima su se obavezali da će raditi na olakšanju uvoza, izvoza i kretanju robe između tri države, koji će omogućiti našim radnicima slobodan pristup tržištu rada u svakoj od tri zemlje i da će udružiti snage da se zaštitimo od prirodnih katastrofa, gde god se one desile.
 
"Zašto ovo radimo? Zato što ne možemo, a nema nikakvog razloga ni da čekamo da neko to uradi umesto nas", poručio je predsednik Srbije.
 
Dodao je i da sve tri države žele da postanu članice EU i da učestvuju kao ravnopravni igrači na ogromnom zajedničkom evropskom tržištu, na prostoru bez granica za ljude, robu, kapital i usluge.
 
"Ali dok se to ne desi, a već je prošlo mnogo vremena, ko nam brani da dobra pravila presadimo na Balkan? Ako svaka od naših ekonomija gubi milione zbog čekanja robe na granici, ako hiljade naših radnika može da zaradi više kod komšije, ali ga sprečavaju barijere na granici, zašto bi to rešavao neko drugi umesto nas", upitao je Vučić.
 
On je ponovio i da želi da se inicijativi priključe i ostali na Balkanu, poručujući da nemaju čega da se plaše, osim svakodnevnih gubitaka zbog "tvrdih"" granica.
 
Predsednik Srbije je naveo i da se naslušao "svega i svačega" protiv "Otvorenog Balkana".
 
"Da je ovo politika, a ne ekonomija, da se ovim obnavlja Jugoslavija, pri čemu se ne sećam da je Albanija bila deo Jugoslavije, da sve ovo već imamo kroz CEFTA, a kad već imamo zašto nam kamioni stoje danima na granicama, a roba u njima propada?", kazao je Vučić.
 
Dodao je da su i osnivači EU znali da mogu da prevaziđu tešku istoriju samo ako počnu da se povezuju preko ekonomije, kao i da Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vredni od Francuza, Nemaca, Italijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU.
  • dz0

    01.08.2021 22:25
    narko EU
    ciao evropoooo
  • Podbarac

    01.08.2021 18:05
    /
    Nego sta kaze predsednik povodom licne istorije? Nesto mi se cini da je 90ih i u dobrom delu prve decenije 21.og veka dosta drugaciju pesmu pevao... Da se ne podsecamo npr. samo '99-te. Jer je i on doprineo i to fino, haosu u kojem zivimo vec 30 godina, zna se i ko mu je bio ucitelj...
  • +384

    01.08.2021 16:45
    Umesto da smo u EU usli u paketu sa Hrvatskom 2013, nama ce biti uspeh ako to (poslednji) ucinimo u paketu sa Albanijom i Makedonijom. Da niste deset godina skrivali ratne zlocince, danas bi vec bili i u Sengen i Evro zoni, kao sto ce Hrvatska za koji dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija