U Pirotu otvoren Dom ratne siročadi 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 110 godina „Ilustrovani list“ pisao je o otvaranju Doma ratne siročadi u Pirotu na inicijativu Okružnog odbora Udruženja ratnih invalida.

Dom je otvoren u cilju da se tu nastani ratna siročad radi njihovog zbrinjavanja, nege i upućivanja u život.

S obzirom na rat i posledice istog, mnogo dece je izgubilo roditelje i našlo se nezbrinuto, bez doma i bez staratelja. Zbog toga je Udruženje ratnih invalida odlučilo da im podari mesto za život i odgoj.

U Pirotu otvoren Dom ratne siročadi 2
Foto: Screenshot/Ilustrovani list/digitalna.nb.rs

Prvobitna zamisao da se dom napravi od zgrade manastira Temske kako bi se tu moglo smestiti i do 200 napuštene dece nije ostvarena. Zbog toga je iskorištena manja zgrada, piše list.

Kako autor u Ilustrovanom listu navodi, postoji nada da se manastir Temske ipak iskoristi za Dom za ratnu siročad u Pirotu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari