');
Blic Biznis

OD PROJEKTA "JADAR 2" NIKO NE BI IMAO KORISTI Nakon spekulacija da Rio Tinto razmatra proširenje obrade litijuma, i građani i stručnjaci su PROTIV

Iako se u medijima i diplomatskim krugovima spekuliše da Rio Tinto razmatra mogućnost proširenja kapaciteta iskopavanja i prerade litijuma u lozničkom kraju, za koji priprema projekat pod nazivom "Jadar 2", prema saznanjima "Blica" to je samo ideja čija realizacija nije izvesna jer ne postoje validni podaci o njenoj isplativosti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Rio Tinto foto Mladen Šurjanac Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija
Rio Tinto foto Mladen Šurjanac

To praktično znači da je za sada sve na dalekom štapu jer dosadašnja istraživanja nisu pokazala da postoje rudne rezerve koje bi iziskivale veće kapacitete od onih koji su projektovani a na osnovu kojih je urađen i usvojen prostorni plan za ovaj rudnik.

Dokument

Pored toga i srpske vlasti, zbog negativnog stava javnosti prema ovom rudniku, ne žele još uvek da direktno sa Rio Tintom razgovaraju o ovoj mogućnosti. Ipak, ako se u narednom periodu pokaže da su rudna nalazišta u okolini planiranog rudnika Jadar isplativa za Rio Tinto, stručnjaci upozoravaju da će to biti neisplativa investicija za stanovništvo. Zato upozoravaju da oni koji o tome odlučuju ne bi trebalo da sklapaju dodatne aranžmane sa Rio Tintom odnosno da nikako ne bi trebalo da im dozvole proširenje svojih kapaciteta jer bi to sasvim izvesno ostavilo nesagledive vekovne posledice za ljude i životnu sredinu ovog kraja.

Pročitajte još

Da podsetimo, scenario o projektu "Jadar 2" u srpsku javnost je dopreo nakon pisanja BIRN-a koji je imao uvid u dokument koji je misija Srbije pri Evropskoj uniji prosledila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije početkom juna. U tom dokumentu se navode detalji razgovora ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović i Lorensa Dešambenoa, glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinta koji je održan 8. juna u Briselu.

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Kako je preneo BIRN, Dešambenoa je tom prilikom srpskoj predstavnici u Briselu rekao da Rio Tinto "razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta" ali i da će se se "razmotriti i mogućnost proširenja projekta, odnosno izgradnje postrojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma kroz projekat Jadar 2".

Pošto i postojeći projekat "Jadar" već izaziva velika komešanja u javnosti oko njegove opravdanosti, ovaj novi, samo je dodatno produbio već postojeće podele.

Pročitajte još

Marija Alimpić iz udruženja "Ne damo Jadar i Rađevinu" kaže da je čula da se sa srpskim vlastima razgovara o projektu "Jadar 2".

- Mi smo protiv i Jadra 0 i Jadra 1 i Jadra 2. Stanovnici ovog kraja znaju kakve bi posledice to imalo po životnu sredinu. Jasno je da Evropskoj uniji odgovara da se litijum kopa kod nas jer im je jeftinije da ga dovezu odavde nego iz Južne Amerike ili Kine. Dakle, nikakav projekat 2 građani neće dozvoliti jer mi tražimo da se se ukine celokupan projekat Jadar, ma ko ga gradio, Rio Tinto ili Kinezi - objašnjava Alimpić.

Struka

Ni naučna javnost ne gleda blagonaklono na eventualnu mogućnost proširenja kapaciteta iskopavanja i prerade litijuma jer i sa postojećim nisu dobre prognoze za budućnost životne sredine i zaštite zdravlja stanovništva. Zato akademik Bogdan Šolaja za "Blic" kaže da o projektu "Jadar 2" Srbija ne bi trebalo uopšte da razmišlja.

- Odgovor o njegovoj štetnosti bi tražio mnogo prostora. Dovoljno je reći da u neposrednom okruženju nisu izvršene čestite sanacije, remedijacije jalovišta u Zajači, Stolicama niti fabrike Viskoze, reč je o 79,21 hektara. Uvođenje četvrtog teškog zagađivača u ovaj region pod ovim uslovima nije previše pametno niti promišljeno. Treba da se zna da su obespokojavajući podaci o proceni prisustva arsena u jalovini i za postojeći projekat. Pored toga, ima ozbiljnih primedbi nezavisnih stručnjaka na pozicije deponija i taj stav će biti ponovljen i dodatno obrazložen u našem odgovoru na dopis Ministarstva rudarstva i energetike - navodi Šolaja.