Srbija za mlade – avanture i izazovi omladinskog turizma

STARA PLANINA

Organizacija Srbije za mlade, koja ove godine slavi deceniju postojanja, neguje i podstiče jedinstvene programe i projekte s namerom da Srbiju učini svetski prepoznatljivom, atraktivnom i izazovnom  destinacijom omladinskog turizma.

Pripremajući i realizujući nove akcije na otvorenom, posebno u vreme pandemije korona virusa, Srbija za mlade nastoji da osmisli kreativne programe i ponudi ih mladima kako bi im omogućila da povremeno promene svakodnevno okruženje i prepuste se izazovima putovanja, upoznavanja, edukacije i učešća u kulturnim i zabavnim sadržajima ili prirodnim atrakcijama.

Svojim akcijama i atraktivnim projektima koji iz meseca u mesec imaju sve više pobornika, organizacija Srbija za mlade postepeno gradi i svoj turistički portfolio s namerom da Srbiju učini svetski prepoznatljivom, jedinstvenoim i izazovnom  destinacijom omladinskog turizma.

U okviru ovogodišnjeg programa realizovan je tradicionalni Festival Meseca – Moon fest, namenjen ljubiteljima pešačenja, planinarenja i prirode, a cilj je bio Midžor, jedan od vrhova Stare planine.

Pohod na planinski vrh u noći punog meseca bio je prilika da se jednodnevno bekstvo iz grada pretvori u nesvakidašnju avanturu. U pratnji iskusnih vodiča, postepeni uspon na Midžor trajao je čitavu noć, a osvajanja planine pratila su predavanja i razmena saznanja o najzanimljivijim astronomskim pojavama.

Pun Mesec i pozicije sazvežđa su učesnicima pohoda bili kao na dlanu vidljivi  s planinskih obronaka, gde iskonsku lepotu prirode ne narušava svetlosno zagađenje s kojim, sasvim nesveno, svakodnevno žive u gradovima.

Tokom uspona noć osvetljena punim Mesecom bila je pravi izazov za ljubitelje fotografije, astrografije i astronomije.

Stotinak avanturista je pred svitanje stiglo do samog vrha planine i tada je Midžor postao mesto na kojem nastaju uspomene jer su svi fotoaparate i kamere mobilnih telefona okrenuli prema horizontu. Bila je to jedinstvena prilika da, sa više od dva kilometra nadmorske visine, ovekoveče svitanje i sačuvaju prve zrake letnjeg jutarnjeg sunca kojima će u društvu prijatelja, za koji mesec, razvederiti neke sumorne jesenje i zimske večeri.

Posle izlaska sunca, grupa je krenula nazad ka startu. Tokom povratka u podnožje smenjivali su se atraktivni planinski pejzaži i proplanci sa krdima dovljih konja. I tako sve do kafea „Plaža“, gde ih je čekao spreman doručak i predah posle duge šetnje.

Julski Moon fest neće biti i jedini tokom ovog leta, jer će organizacija Srbija za mlade planira još jedan uspon na Midžor, u noći između 21. i 22. avgusta.

Doživljaj i utiske sa julskog Moon festa učesnici i organizatori podelili su na internet stranici  Srbija za mlade, gde je dostupna i prijava za sledeći, avgustovski Festival meseca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare