У СВИЛОЈЕВУ МАНИФЕСТАЦИЈА „ЧАРОБНИ ПАСУЉ“

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

У Свилојеву се на простору великог парка поред цркве, по други пут одржава такмичење у кувању пасуља под називом „Чаробни пасуљ“, а организатори су Асоцијација пољопривредника и Удружење за младе из Свилојева.

– Пре три године смо покренули иницијативу одржавања пасуљијаде у Свилојеву. Прошле године због пандемије ковидом нисмо имали манифестацију тако да смо ове године наставили. Пријављено је 50 екипа, у просеку са шест такмичара у свакој. Плац на коме се одржава пасуљијада је нешто већи од два хектара, а екипе су нам дошле из многих градова Војводине. Три екипе имамо из дијаспоре из Канаде, затим Мађара из Баје, такмичаре из скоро свих околних општина и села. План нам је да сваке године будемо бољи и идемо на виши ниво колико нам буду дозвољавала финансијска средства. Припреме за пасуљијаду трајале су 30 дана, а помогли су нам локална самоуправа општине Апатин, Туристичка организација Апатин, Месна заједница Свилојево, као и велики број људи, рекао је Дарко Ковачевић из Удружења пољопривредника Свилојева.

–  Асоцијација пољопривредника и Удружење младих покренуло је 2018. године иницијативу да се организује још једна манифестација за село, поред традиционалног Кирбаја. Годину дана касније направили смо план и програм одржавања манифестације под називом „Чаробни пасуљ“. У њој имамо спортских, културно-уметничких и гастрономских садржаја и њено трајање је током целог дана. За њено одржавање смо учествовали на конкурсима општине Апатин која нас је подржала и надамо се да ће „Чаробни пасуљ“ постати традиција, рекао је Жељко Рашета, секретар МЗ Свилојево.

– Идуће године очекујемо више игара. Имамо екипе које су се пријавиле за боћање, али су се неки чланови разболели па смо то оставили за следећу годину, додао је Ковачевић.

Манифестацијом и бројем посетилаца задовољни су организатори, али и гости и учесници пасуљијаде.

– Парк је пун, а у вечерњим часовима очекујемо и више гостију што је одлично за Свилојево. Ова манифестација ће расти годинама јер овде долазе породице да се друже, то је наша предност. Кувам шумадијски пасуљ који се разликује по томе што у њега стављам доста поврћа, рекао је Душко Ивановић.

Свилојевачка манифестација ове године добила је и госте са другог континента. Марија Литваји је родом Сомборка, али већ дуго година живи у Канади.

– Овде сам са породицом и то први пут. У Канади имамо друштво у коме има пуно Свилојевчана, па ме позвала пријатељица која је међу организаторима и радо сам се одазвала. Моја тајна за добар пасуљ је пуно летњег, свежег поврћа из Војводине и нешто мало димљеног меса, каже Марија Литваји.

Мештани Свилојева нису крили задовољство што је њихова манифестација већ на другом одржавању изазвала велико интересовање код грађана из других места.

– Парк је постао мали за све који су дошли што нас радује. Одлучио сам да кувам домаћи пасуљ са сушеном свињетином онако како га кувамо ми у Свилојеву. Видећемо како ће испасти, не брину ме резултати такмичења, овде смо више за забаву и дружење, каже Арпад Штес.

Први пут ове године одржано је такмичење младих пецароша на каналу поред Свилојева. На такмичењу су учествовала деца од осам до 14 година. Сви такмичари су добили пецарошке штапове и храну за пецање, награде које је обезбедила општина Апатин. Огранизатори су за најмлађе припремили и дечје игре без граница.

На стадиону ФК „Тереквеш“ одиграна је фудбалска утакмица јуниора, а у току је  турнир у малом (мини) фудбалу за одрасле у којем учествује осам екипа.

У културно-уметничком делу програма учешће су узели “Дунавски бисери” и КУД-ови из села општине Апатин.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *