Fudbaleri Sportinga (©AFP)
Fudbaleri Sportinga (©AFP)

Lavovi bi da prigrle i treći pehar, Braga juri prvi Superkup Portugalije

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.07.21. | 14:07

Na neutralnom terenu u Aveiru pred 5.000 gledalaca šampion i osvajač kupa igraju za trofej

Vreme je da se lopta kotrlja i na Iberijskom poluostrvu. Najbolja liga Portugalije, Primeira, startuije sledećeg vikenda, a danas se igra Superkup Portugalije. Posle sezone bilo je bez publike, a gledaoci se večeras (21.45) vraćaju na tribine u Aveiru u duelu Sportinga i Brage. Biće maksimalno 5.000 navijača.

Lisabonski Lavovi stigli su do 19. titule posle 19 godina posta. Zeleno-beli su bili u drugom planu na startu prošle sezone, ali mladi stručnjak Ruben Amorim bio je tvorac iznenađuju krune u Portugaliji. Na početku šampionata Sporting iskoristio posrtanje Benfike i Piorta, u finišu izdžao nalete Zmajeva i okitio se krunom. Osvojio je i Liga kupa Portugalije, dok je kup završio u vitrinama Braga posle pobede nad Benfikom. Dva najveća kluba u ovoj zemlji ostali su prošle sezone bez trofeja.

Izabrane vesti

21.45: (2,40) Sporting (3,20) Braga (3,10)

Braga je bila četvrta, nije uspela prošle sezone, kao pre dve godine, da razdvoji najboji trio portugalskog fudbala.

Sporting u novu sezonu ulazi sa starim snagama. Iako je vladala velika pomama za igračima Sportinga zasad je otišao samo Josip Mišić u Dinamo iz Zagreba, ali hrvatski nije bio standardan prošle sezone. Modri su izdvojili 2.000.000 evra. Jedini vredan transfer ovog leta je dolazak Rikarda Esgaja upravo iz Brage za 5.500.000 evra. Amorim je vodio klub sa Munisipala pre nego što je za obeštećenje od 10.000.000 stigao u Lisabonu na početku prošle godine. Zimus je uzeo iz Brage napadača Paulinja za rekord kluba od 11.000.000 evra. Na pozajmici je stigao Ruben Vinagre iz portugalske kolonije u Vulverhemptonu.

Amorim zna da će ove sezone imati teži zadatak da se odbrani titula.

"Govorim o odgovornosti jer je to zdrav razum. Kada smo prošle godine počeli prvenstvo, niko nam ništa nije dao, a sada je odgovornost veća. Imamo godinu dana rada i moramo smisliti način da igramo još bolje. Pritisak se povećava. Nismo na višem nivou od naših protivnika i nemamo isti budžet, nemamo isto iskustvo. Moramo da radimo još više. Kad govorim o odgovornosti, to je na klubu. Videlo se prošle sezone da ovaj tim čini dobre stvari, a navijači svaki dan žele nešto više“, istakao je Amorim, prenosi Abola.

Trener Sportinga ima dilemu ko će u špicu pored Paulinja. Malu prednost ima Žovane u odnosu na Mateusa Nunesa. Lavovi nisu poraženi na prijateljskim mečevima. Dobili su Lion, Anže i Beleneses, a odgrali nerešeno sa Portimonenseom.

Braga je osim Esgaja prodala Almeriji Samua Kostu za 5.250.000 evra. Skoro 5.000.000 evra uloženo je u pojačanja – Jurija Medeirosa iz Kelna, Paula Oliveiru iz Eibara, Lukasa Mineira iz Šapekoensea i Marija Gonzaleza iz Viljareala.

Iskusni stručnjak Karlos Karvahal imaće odličan tim, kadar da pripreti vodećem triju portugalskog fudbala.

"Mnogo poštujemo Sporting, ali želimo da pobedimo i donesemo Superkup Bragi. U 100 godina istorije ovaj klub nikada nije osvojio ovaj trofej i mi smo posvećeni tome da ga donesemo. Izuzetno sam zadovoljan što će biti navijača. Mi smo jedan od timova koji najviše nedostaju podrška s tribina. Nadamo se da ćemo obradovati naše navijače“, rekao je Karvahal pred duel sa šampionom.

Prošle sezone sva tri meča, dva u Primeri i finalu Liga kupa Portugalije dobio je Sporting. Dva puta je bilo po 1:0, a jednom 2:0. Na četiri vezane utakmice ovih timova mreže su se zatresle dva puta ili manje.

SUPERKUP PORTUGALIJE NEUTRALNI TEREN - AVEIRO)

Subota

21.45: (2,40) Sporting (3,20) Braga (3,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Sporting LisabonBragaPortugalPortugal 1Ruben Amorim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara