Svijet

Velika Britanija vojno se vraća na zapadni Balkan

Velika Britanija vojno se vraća na zapadni Balkan
Foto: N.N. | Velika Britanija vojno se vraća na zapadni Balkan

LONDON, SKOPLJE - Ujedinjeno Kraljevstvo povećava svoj angažman na zapadnom Balkanu, nakon što je ta zemlja napustila najveću evropsku bezbjednosnu operaciju na Balkanu, misiju EUFOR-a "Altea" u BiH.

Naime, predstavnici ove zemlje u Skoplju su potpisali Sporazum o uspostavljanju trajnog vojnog tima za trening u Skoplju, a čija će jurisdikcija biti na cijelom području zapadnog Balkana, kako ističu u Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane britanske vlade, što su za "Nezavisne" potvrdili i u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu.

"Ujedinjeno Kraljevstvo podržava BiH u njenim evroatlantskim nastojanjima. Ujedinjeno Kraljevstvo ima opsežan program bilateralnog angažmana podrške u polju odbrane, koji je pomogao Ministarstvu odbrane BiH u razvoju u ključnim oblastima poput zdravstvene zaštite, obuke oficira i rodne integracije. Kopneni regionalna kancelarija za koordinaciju na zapadnom Balkanu pomoći će pri daljem jačanju naših bilateralnih odnosa, ne samo sa Oružanim snagama BiH, nego i sa svim zemljama u regionu putem usmjerenih programa obuke", kažu u ovoj ambasadi.

Oni ističu da je ovaj tim uspostavljen zbog posvećenosti te zemlje miru i bezbjednosti na zapadnom Balkanu te da je ta posvećenost naglašena i u nedavno objavljenom dokumentu Komande odbrane UK.

U ovom dokumentu, koji je objavljen u martu ove godine, region zapadnog Balkana spominje se kao područje na kojem žele partnerske odnose u pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbjednost na području, ne samo u regionu, već i internacionalno.

"Pojačaćemo naš angažman na području Crnog mora, polarnog područja, Baltika i zapadnog Balkana, gdje ćemo implementirati novu stratešku inicijativu za trening", naglašeno je u tom dokumentu.

Inače, u tom dokumentu britanska vlada Rusiju vidi kao najveću vojnu prijetnju Evropi, dok Kinu vidi kao najveći geopolitički faktor na svijetu.

Kako pojašnjavaju na internet stranici Vlade Britanije u Londonu, ova vojna ćelija će imati mali vojni tim koji će koordinisati britanske trening misije u cijelom regionu. Fokus ovih treninga će, kako je naglašeno, biti pojačavanje saradnje partnerskih vojnih snaga u regionu.

"Takođe, biće unaprijeđena koordinacija treninga s partnerskim vojskama, što će omogućiti UK da bolje razumije potrebe partnera i njihove zahtjeve kad je u pitanju trening", naglašeno je, a kao jedan od razloga za smještanje misije u Sjevernoj Makedoniji navedena je činjenica da se radi o najnovijoj NATO članici.

Prilikom ceremonije potpisivanja, Džejms Hipi, ministar odbrane Velike Britanije, naglasio je da je na ovaj način u praksi potvrđena bliska saradnja te zemlje s partnerima na zapadnom Balkanu u vezi s pitanjem odbrane.

Podsjećanja radi, nakon što je Velika Britanija u januaru 2020. godine konačno napustila EU, preostala je godina dana da ta zemlja s EU riješi sve svoje međusobne obaveze, od kojih se jedna odnosila na britansko učešće u vojnoj misiji EU u BiH. S obzirom na to da je ta zemlja izrazila želju da ne nastavi svoj vojni angažman zajedno s EU, odlučili su se da povuku svoje vojnike, a "Nezavisnim novinama" tada su najavili da ova odluka ne znači povlačenje sa zapadnog Balkana, što uspostavljanje ovog tima i potvrđuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije