Naslednik Angele Merkel se izvinio zbog plagijata 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT

Armin Lašet, naslednik Angele Merkel na čelu Hrišćansko demokratske unije (CDU) koji se nada da će je naslediti i na funkciji kancelara, izvinio se zbog plagijata u knjizi iz 2009.godine, izveštava DW.

Priznajući da nije pomenuo izvor u svojoj knjizi o imigraciji koju je napisao dok je bio ministar za imigraciju u pokrajni Severna Rajna Vestfalija, Lašet je rekao da očigledno postoje greške za koje snosi odgovornost.

Dodao je da će se svoj rad ponovo pregledati kako bi se utvrdilo da li su napravljene neke druge greške.

Optužbe je prošle nedelje na Tviteru prvi put izneo Karsten Veitzeneger, navodeći da je citiran bez navođenja izvora u Lašetovoj knjizi.

Optužbe o plagijatu i akademskom nedoličnom ponašanju u Nemačkoj se shvataju vrlo ozbiljno i dovele su do toga da je nekoliko visokih političara podnelo ostavke poslednjih godina.

DW je izračunao da je bar 20 uglednih političara, među kojima i bivši ministri odbrane, obrazovanja, porodice, u Nemačkoj bilo kritikovano i prozivano zbog sumnjivih akademskih radova i bili su prinuđeni da podnesu ostavke.

Lašetovo izvinjenje usledilo je samo nekoliko nedelja nakon što je njegov glavni rival za nemačko vođstvo takođe priznao plagijat.

Ranije ovog meseca, Analena Baerbok iz stranke Green priznala je grešku kada je koristila materijal u novoj knjizi bez navođenja izvora.

Lašet, koji je i premijer Severne Rajne Vestfalije nedavno je kritikovan nakon što je snimljen kako se smeje tokom posete poplavljenim područjima u Nemačkoj.

Savezni izbori u Nemačkoj se održavaju 26.septembra, a najveće šanse za pobedu ponovo se daju CDU.

Glavni takmaci su im “Zeleni” i socijaldemokrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari