1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Društvo

„Maštao sam kao dete da jednog dana vozim bager“

Maja Radu
31. jul 2021.

Projekat koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Romima obezbeđuje besplatne obuke na kojima mogu da steknu dodatno znanje i veštine, a to im omogućava da lakše dođu do posla.

https://p.dw.com/p/3yJnV
Milorad Popović
Milorad PopovićFoto: privat

Milorad Popović (38) je romski aktivista iz Beograda i sada je završio kurs za rukovaoca građevinskim mašinama. Kaže da je kao dete maštao da će jednoga dana voziti bager:

„Da, baviću se time jer biće potrebno izgraditi mnoga romska naselja, bolja mesta za život mnogih beskućnika, mnoga igrališta gde će romska deca moći da se igraju bez predrasuda, stereotipa. Na obuci je bilo interesantno sve, upoznavanje sa drugim Romima, učenje, upoznavanje Novog Sada... Najznačajnije je bilo upoznavanje sa mašinama, njihovim predispozicijama, mogućnostima i namenama. Preporučujem svakom da ukoliko može i želi prvenstveno radi na svom usavršavanju, da upiše neku od aktuelnih obuka i usmerava sebe napred, jer čovek uči dok je živ“, izdvojio je Milorad Popović za DW.

Romana Popov (25) je studentkinja na visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Vršcu. Ove godine je završila i obuku za frizera, pedikira i manikira.

Romana Popov
Romana PopovFoto: privat

„Za obuku sam saznala na fakultetu, dobila sam link od profesorke. Delovalo mi je interesantno i prijavila sam se. Baviću se ovim poslom. Trenutno radim kod kuće manikir i veoma sam zadovoljna. Upoznala mnogo divnih ljudi, a znanje koje sam stekla pomoće mi u daljem radu“, rekla je Romana Popov iz Novog Miloševa za DW.

Njih dvoje su završili stručnu obuku u okviru projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koja je početkom ove godine bila u Novom Sadu. Za one koji nisu iz Novog Sada u okviru kompleksa Edukativnog centra obezbeđeni su smeštaj i ishrana. Pokriveni su putni troškovi, a postoji i džeparac. Nakon obuke, obezbeđena su i osnovna sredstva za rad.

Od 16 do 55 godina

Udruženje romskih studenata iz Novog Sada učestvuje u ovom projektu čiji je cilj je da se što veći broj mladih Roma osposobi za rad, kaže za DW Nenad Vladisavljev, predsednik ovog udruženja:

Nenad Vladisavljev
Nenad VladisavljevFoto: privat

„U 2021. obuku je uspešno završilo 44 Romkinja i Roma - 16 rukovaoca građevinskih mašina, 12 zavarivača, 16 frizer/pedikir/manikir. Zainteresovanim nezaposlenim Romima i Romkinjama pomažemo i da artikulišu svoju biznis ideju i izrade biznis plan, pružamo im podršku u procesu konkurisanja za bespovratna sredstva koja se nude za početnike u biznisu od različitih ustannova i organizuacija. Do sada je devetnaest Roma zainteresovanih za početak samostalnog poslovanja izradilo svoje biznis planove i konkurisalo na različite start up instrumente za podršku dostupne u Srbiji, od čega je petoro dobilo sredstva a osmoro čeka na rezultate konkursa“, istakao je Vladisavljev u izjavi za DW.

Za prijavu je potrebna motivacija i želja za napredovanjem, a starosna granica je od šesnaest do pedeset pet godina.

Zorica Mišković (40) je majka troje dece i kaže da je za obuku saznala tako što je njen sin bio zainteresovan da završi smer za frizera:

Zorica Mišković
Zorica MiškovićFoto: privat

„Pošto je srednjoškolac moj sin nije mogao na obuku, a moja želja je oduvek bila da se bavim ovim zanimanjem. Prijavila sam se i čekala da me pozovu. Sada imam tri zanimanja, frizerka sam, mogu da radim pedikir i manikir. Kod kuće radim i mnogo mi to znači. Bilo je prelepo organizovano“, ispričala je za DW Zorica Mišković iz Doroslova kraj Sombora.

Posebno za mlade Romkinje i Rome

Projekat ‘Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji’ finansira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, a sprovodi ga nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Cilj angažovanja Nemačke je da pruži podršku partnerima, na nacionalnom i lokalnom nivou, u realizaciji i praćenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2016-2025.

Danica Belić
Danica BelićFoto: privat

Menadžerka u ovom projektu, Danica Belić iz GIZ-a za DW kaže da oni obezbeđuju i dodatnu mentorsku podršku koja počinje pre ulaska mladog Roma ili Romkinje u meru zapošljvanja. Ceo pristup je prilagođen individualnim potrebama polaznika kako bi se brže uključili u tokove tržišta rada i lakše došli do posla:

„Naše iskustvo je pokazalo da su mladi Romi zainteresovani i posvećeni svakoj dobroj prilici za dalje učenje i usavršavanje. Nakon svake obuke koja je dovela do kvalitetnog zapošljavanja imali smo veliko interesovanje novih lica da budu deo programa. Mladi danas raspolažu sa velikom količinom informacija, samostalno tragaju za novim i boljim poslovima, važno je obezbediti im kvalitetne programe podrške i rezultati neće izostati.“

Na obuci u Novom Sadu
Na obuci u Novom SaduFoto: privat

Belić kaže da se zainteresovani kandidatkinje i kandidati mogu prijaviti za učešće u merama na više načina:

„Najpre preko organizacija civilnog društva sa kojima u partnerskoj saradnji realizujemo programe karijernog vođenja i savetovanja, kao što su Udruženja romskih studenata na primer, ali i mnogih drugih sa kojima sarađujemo, zatim direktno putem našeg sajta „Uključi se“ kao i putem Fejsbuk stranice koja je posebno popularna među mladima”.

Obuke se realizuju u Edukativnom centru u Novom Sadu. U toku jeseni biće poznato u koje vreme će biti raspisan konkurs za nove obuke.

 

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu