Kejti Ledecki (©Reuters)
Kejti Ledecki (©Reuters)

Biti kao Kejti Ledecki – dok je dobila vozačku već je imala zlato u Londonu, niz traje 3.280 dana

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.07.21. | 07:17

Amerikanka najavila da želi da nastavi pobednički niz i u Parizu 2024, a možda i posle toga

Kejti Ledecki ima svet pod nogama!

Devet godina pošto je, tada kao 15-godišnjakinja, šokirala svet u trci na 800 metara slobodnim stilom u Londonu i osvojila svoje prvo olimpijsko zlato, neponovljiva Kejti Ledeki stigla je do svog šestog najsjajnijeg odličja! Postala je tako najtrofejnija olimpijska plivačica svih vremena i potvrdila klasu.

Izabrane vesti

Ledecki je ponovo pregazila konkurenciju u svojoj disciplini, samo je ovog puta imala nikad jaču konkurenciju u Arijarn Titmus. Australijanka je ranije ove sedmice dobila Ledecki u trkama na 200 i 400 metara, ali na 800 metara nije imala šansu. Da, bila je sve vreme za petama Amerikanki, ali je ona u svih 16 okreta bila na prvom mestu i trku je završila za dužinu ispred Titmus. Vreme od 8.13,83 koje je postavila Arijarn Titmus nije ni među najboljih 20 svih vremena, jer ih sve i dalje drži Kejti Ledecki!

Nikada niko nije vezao tri olimpijska zlata na 800 metara u konkurenciji dama. Taj podatak bio je pokretačka snaga za Ledecki godinama unazad. Zato je želela da tu barijeru probije baš ona.

“Ponekad vas takvi podaci jednostavno dotaknu. Kada sam pročitala ovaj, pomislila sam: ’Šta je razlog što ljudi ne mogu da vežu tri olimpijska zlata?’ A onda se setim koliko je teško da se uzme jedno, a kamoli tri zlata“, izjavila je Ledecki posle trke.

Kejti Ledecki i Arijarn Titmus (©Reuters) Kejti Ledecki i Arijarn Titmus (©Reuters)

Ono što nikada niko nije, ona je uspela – uz vreme 8.12,57. Titmus je pogurala napred, do novog uspeha.

“Sve vreme sam je videla. Trudila sam se da je konstantno držim iza sebe, da podižem lestvicu na svakih sledećih 50 metara. Znala sam da će me napadati sve vreme“.

Čak i da sada stavi tačku na prebogatu karijeru, iako joj je tek 24 leta, SAD ima naslednicu u Kejti Grajms. Takođe 15-godišnjakinji koja je trku na 800 metara završila tik iza trećeplasirane Italijanke Simone Kvadarele.

Za Ledecki ovo je drugo zlato u Tokiju, a ukupno četvrta medalja! Na vrhu podijuma bila je još u trci na 1.500 metara, dok je srebra osvajala u 4x200m slobodnim stilom, plus na 400 metara. Trku na 200 metara završila je kao peta. I pored toga što je došla do karijernih 10 olimpijskih medalja, što je stavlja na drugo mesto plivačica sa najviše odličja iza Dženi Tompson (12), ona želi još!

“Definitivno stižem u Pariz 2024. A možda ću čak biti tu i kasnije. Jasno mi je koliko je teško držati ovakav ritam i kontinuitet. Zato sam rekla sebi da ću prvo sve ovo da upijem, pa onda da razmišljam dalje. Nikad se ne zna. Nikad ne znate šta će biti posle Olimpijskih igara. Znam da sam isto pomislila i posle Rija. Nisam tada znala da li ću biti u Tokiju. Nemate nikakvih garancija“.

Za kraj nekoliko zanimljivosti iz života Kejti Ledecki. Sa šest godina je otkrila svoju strast prema plivanju. Njena majka je plivala za univerzitet Nju Meksiko. Aktivno je svirala klavir i igrala šah, pre nego što se aktivno posvetila plivanju. Dugo je bila ivolonter, pomagala je u raznim dobrotvornim akcijama.

Kejti Ledecki (©Reuters) Kejti Ledecki (©Reuters)

Do vremena kada je dobila vozačku dozvolu već je svoje ime prišila kraj dva svetska rekorda, četiri medalje s planetarnih takmičenja i zlato iz Londona 2012. Bila je najmlađa plivačica američkog tima 2012. i 2016. godine. Svoju univerzitetsku karijeru završila je 15 plivačkih rekorda i osam nacionalnih titula uprkos tome što je odradila samo dve godine. Trenutno drži svetske rekorde na 400, 800 i 1500 metara slobodnim stilom. Na poslednjoj disciplini debitovala je tek na ovim Olimpijskim igrama! Na nacionalnom nivou postavljala je čak šest rekorda na 1500 metara.

U svom posedu ima 36 medalja sa Igara, svetskih prvenstava i Panpacifičkim takmičenjima. Prve medalje uzela je na 800 metara slobodnim stilom 2012. godine, odnosno pre 3.280 dana.

Zaista je jedinstvena!


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021Kejti Ledecki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara