Foto: Reuters
Foto: Reuters

Triatlon: Mešovita štafeta Velike Britanije osvojila istorijsko zlato

Vreme čitanja: 2min | sub. 31.07.21. | 02:47

Po prvi put su se na Olimpijskim igrama za medalju borile mešovite štafete, pa je britanska tako ispisala istoriju

Na otvaranju osmog dana Olimpijskih igara u Tokiju, mešovita štafeta Velike Britanije osvojila je zlatnu medalju. Štafeta u sastavu Džes Lirmont, Džoni Braunli, Džordžija Tejlor Braun i Aleks Ji prva je prošla kroz cilj, sa vremenom 1.23,41. Iza njih je bila štafeta Sjedinjenih Američkih Država sa 14 sekundi zaostatka, dok je bronzana medalja pripala takmičarima iz Francuske (1.24,04).

Tokio je imao privilegiju da bude domaćin istorijske mešovite štafete, koja je po prvi put održana na Olimpijskim igrama. Do Igara u Japanu postojale su dve kategorije, po jedna za muškarce i žene sa identičnim programom. Mešovite štafete sastoje se od četiri člana: dve žene i dva muškarca. Jedina razlika je u dužini segmenta triatlonske trke, pa svaki član tima pojedinačno mora da prepliva 300 metara, vozi bicikl osam kilometara i na kraju istrči dva kilometra.

Izabrane vesti

Zlato je britanskoj štafeti na kraju obezbedio Aleks Ji koji je preuzeo kontrolu onog momenta kada je sišao sa bicikla. Izleteo je kao iz topa i prvi prošao kroz cilj, te je tako obezbedio najsjajnije odličje za Veliku Britaniju. Prvo u ovoj disciplini, ali sedmo na tekućim Olimpijskim igrama.

Morgan Pirson iz SAD je bio 14 sekundi iza njega. Amerikanac nije odustajao iako ga je Vensan Luj iz Francuske prestigao u biciklističkoj trci. Ipak, odgovorio je sjajno u trećem segmentu i došao do srebrne medalje za mešovitu štafetu iz Amerike. Luj se postarao da Francuska uzme bronzu. On je fantastično odradio biciklistički segment i na kratku čak preuzeo lidersku poziciji, ali na kraju mora da se zadovolji trećim mestom.

Britanija je tako sa sedmim zlatom ostala šesta u generalnom plasmanu (ukupno 25 odličja). Amerikanci su došli do 17. srebrne medalje, ukupno 42. u Tokiju i sa 14 zlatnih su i dalje treći. Francuska zasad ima tri zlata (deveto mesto), a mešovita štafeta joj je obezbedila šestu bronzu (ukupno 14 medalja).


tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020triatlon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara