Tristan Tompson (Foto: AFP)
Tristan Tompson (Foto: AFP)

Trejd Bostona, Atlante i Sakramenta: Dan kod Seltiksa, Kingsi dobili Tompsona, Hoksi Rajta

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.07.21. | 01:21

Najpre su trejd napravili Boston i Atlanta, a potom se uključio i Sakramento

Kako je preneo pouzdani NBA insajder Adrijan Vojnarovski, Boston Seltiksi i Atlanta Hoksi su dogovorili trejd. U redove Jastrebova se preselio Tristan Tompson, dok su u suprotnom smeru otišli Kris Dan i Bruno Fernando, kao i pik druge runde za draft 2023. godine. Ubrzo zatim se u čitavu priču uključio i Sakramento, koji je uzeo Tompsona i u Džordžiju poslao Delona Rajta.

Boston se na ovaj korak odlučio kako bi oslobodio prostor u budžetu za plate, sa željom da ponudi novi ugovor Evanu Fornijeu, ali i da bi bio u poziciji da nastava da se pojačava, a da pritom ne pređe granicu za plaćanje poreza na luksuz.

Izabrane vesti

Hoksi na kraju nisu zadržali Tompsona, već su ga poslali u Sakramento, koji je tako rešio pitanje centra makar na neko vreme, s ozbirom da Rašon Holms razmišlja da se okuša u "slobodnim vodama".

Tompson je već deceniju u najjačoj ligi sveta. Kavalirsi su ga na draftu 2011. godine birali kao četvrtog pika, a pet godina kasnije je uspeo da se domogne i šampionskog prstena. Posle odlaska Kajrija Irvinga i Lebrona Džejmsa, klub iz Ohaja je krenuo u proces rebildinga, pa se tako minulog leta rastao sa Tompsonom, koji je novo utočište pronašao u TD Gardenu. Ovaj 30-godišnji centar će u sezoni pred nama zaraditi 9.720.900 dolara, a narednog leta će postati neograničeno slobodan igrač.

Upisao 673 utakmice u regularnom delu sezone i u proseku beležio 9,3 poena uz 8,7 skokova. Sakupio je i veliko iskustvo u doigravanjima, pa je tako ubeležio 83 nastupa u plej-ofu, tokom kojih je prosečno postizao 7,8 poena uz 8,6 skokova. Za Boston je odigrao 54 utakmice do doigravanja (7,6 poena i 8,1 skok u proseku) i još pet u plej-ofu (10,4 poena i 9,8 skokova u proseku).

Atlanti će Rajt poslužiti kao zamena za Dana. U pitanju je 29-godišnji košarkaš, koji je od 2015. godine u NBA ligi. Nastupao je za Toronto, Memis, Dalas i Detroit, pre nego što je pojačao Kingse u martu, u sklopu razmene za Korija Džozefa. Sakupio je 334 nastupa u najjačoj ligi na svetu, prosečno beležio 7,8 poena, 3,3 skoka i 3,2 asistencije po meču. U sezoni pred nama mu sleduje 8.526.316 dolara, što ukazuje da Hoksi u njegove mogućnosti, s ozbirom da će ga plaćati više od tandema sa kojim su se rastali (Dan i Fernando). Postoji naravno mogućnost da se ni Rajt ne zadrži dugo u Džordžiji.

Sa druge strane Boston je dobio svojevremeno petog pika na draftu, koji zarađuje tek nešto više od 5.000.000 dolara po sezoni i ulazi u poslednju godinu ugovora. Danovu karijeru u NBA su obeležile povrede, ali ukoliko ga zaobiđu, Kelti bi mogli da dobiju vredno pojačanje u rotaciji. Iza sebe ovaj 27-godišnji plejmejker ima 231 nastup u NBA, uz prosek od 8,2 poena, 4,1 asistencije i 3,3 skoka.

Bruno Fernando je direktna zamena za Tompsona. Ovaj 22-godišnji košarkaš iz Angole pokriva centarske pozicije, u NBA je stigao pre dve godine kao 34. pik, a za Atlantu je upisao 89 nastupa uz 3,3 poena i 3,1 skok po meču. Još uvek je na ruki ugovoru (3+1) i sa svojih 1.782.621 dolara neće opteretiti budžet tima iz Masačusetsa.


tagovi

Tristan TompsonAtlanta HoksBoston Seltiks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara