CG: Preporuka da se ograniče marže na osnovne proizvode 1Foto: Pixabay/ID 1195798

Vlada Crne Gore preporučila je danas tvrovcima da ograniče marže u maloprodaji na 15 odsto za suncokretovo ulje, beli šećer i mleko, a najviše do 18 odsto za kokošja jaja.

Kkao prenosi Radio-televizija Crna Gora, Vlada je na današnjoj sednici usvojila informaciju o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori.

Analizom je, kako su kazali, utvrđeno da je evidentan trend rasta cena osnovnih potrošačkih proizvoda na tržištu, što je, kako dodaju, delom uslovljeno rastom cena goriva na svetskom tržištu.

„Međutim rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su hleb, šećer, jestivo ulje, mleko i jaja, nije posledica samo rasta cena goriva. Na osnovu analize je vidljivo da su prosečne maloprodajne marže visoke, sa velikom razlikom kod različitih trgovaca, koje nisu proizvod sadašnjeg kriznog momenta na svetskom tržištu hrane, koliko su nasleđene iz ranijeg perioda“, navodi se u saopštenju.

Vlada je poručila trgovcima da marže prilagode datom trenutku, kako bi se izbegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cena, što, kažu, nije ni u čijem interesu.

Vakcinisanima prvom dozom u junu 50 eura

Imajući u vidu značaj vakcinacije kao najefikasnijeg načina u borbi protiv COVID-19, Vlada je usvojila Informaciju o dodeli turističkih vaučera u iznosu od 50 eura svim građanima starijim od 50 godina, vakcinisanim prvom dozom vakcine tokom jula 2021. godine.

„Svi korisnici vaučera će tokom avgusta biti informisani putem sms poruke o mestu i vremenskom periodu u kojem mogu iskoristiti vaučer, kao i o detaljima koji se odnose na rezervaciju hotela“, saopšteno je iz Vlade.

Smeštaj korisnicima vaučera nude hoteli HTP „Ulcinjska rivijera“ a.d. i HG „Budvanska rivijera“ a.d., kao i Institut „Dr Simo Milošević“, a usluga se sastoji od dva noćenja na bazi polupansiona, dok će o periodu korišćenja biti naknadno obavešteni.

„Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da iz sredstava Tekuće budžetske rezerve za ovu svrhu obezbedi 675.000 eura“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari