Udruženi protiv UEFA: Bartomeu (levo) i Perez (desno), Foto: Reuters
Udruženi protiv UEFA: Bartomeu (levo) i Perez (desno), Foto: Reuters

Superligaši likuju posle odluke suda: Preispitati monopolski položaj UEFA

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.07.21. | 22:33

Španci i Bjankoneri se oglasili nakon što su im ukinute sankcije

Real Madrid, Barselona i Juventus, inicijatori i jedini od 12 klubova koji nisu odustali od ideje Superlige, oglasili su se saopštenjem nakon odluke UEFA da ukine sve pravne postupke protiv njih.

Izabrane vesti

"Barselona, Juventus i Real Madrid izražavaju zadovoljstvo zbog današnje odluke kojom se nalaže da UEFA odmah ukine sve svoje radnje protiv klubova osnivača Superlige Evrope, uključujući i pokrenuti postupak protiv navedena tri kluba, kao i poništenje kazni i drugih ograničenja koja su izrečena za preostalih devet klubova osnivača, kao uslov da ne budu podvrgnuti disciplinskim postupcima UEFA.

Na ovaj način sudovi su još jednom podržali stav promotera evropske Superlige odbacivši žalbu UEFA uz upozorenje da bi nepoštovanje ove rezolucije moglo dovesti do finansijskih sankcija i krivične odgovornosti. Slučaj će analizirati Sud pravde Evropske unije u Luksemburgu, koji će preispitati monopolski položaj UEFA nad evropskim fudbalom.

Naša je dužnost da se pozabavimo izazovima sa kojima se fudbal suočava. UEFA je preuzela isključivu poziciju regulatora, operatera i jedinog vlasnika i menadžera evropskih fudbalskih takmičenja. Ova monopolistička pozicija, u sukobu interesa, ozbiljno narušava fudbal i njegovu takmičarsku ravnotežu. Kao što je više puta pokazano, finansijske kontrole su neadekvatne i nisu primenjene objektivno. Klubovi koji učestvuju na evropskim takmičenjima imaju pravo da sami upravljaju takmičenjima.

Drago nam je što znamo da od sada nećemo biti izloženi stalnim prijetnjama UEFA. Ostajemo posvećeni cilju razvoja projekta Superlige na konstruktivan i podržavajući način, uzimajući u obzir navijače, igrače, trenere, klubove, lige i nacionalne i međunarodne asocijacije i saveze. Svesni smo da postoje elementi našeg predloga koji se moraju pregledati i, naravno, poboljšati dijalogom i konsenzusom. I dalje verujemo u uspeh projekta koji će uvek poštovati propise Evropske unije", naedeno je u saopštenju klubova.

Podsetimo, 12 klubova se 19. aprila odlučilo da krene u realizaciju ideje evropskog takmičenja "za odabrane", ali je inicijativa već na prvom koraku naišla na nepremostive prepreke i kritike šire javnosti. Osvnivači su pod pritiskom počeli da odustaju od projekta, te su udruženi oko vizije Superlige ostali samo Real, Barselona i Juventus, a UEFA je pokušaj otcepljenja odlučila da sankcioniše. Ipak eventualne kazne Evropske fudbalske unije predupredila je sudska odluka.


tagovi

Juventussuperliga EvropeBarselonaReal Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara