Читај ми!

Gašenje požara iz helikoptera na Murtenici, ekskluzivni snimci RTS-a

Požar koji prethodna dva dana bukti na južnom delu planine Murtenice, u selu Negbine, danas je lokalizovan i, kako saznaje RTS, najbliža domaćinstva su van opasnosti. Juče dok su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a gasili vatru i ekipa RTS-a bila je sa njima.

Oko pet sati ujutru poleteli su policijski helikopteri iz Beograda ka Novoj Varoši. U 68 naleta za 15 sati izbacili su 90 tona vode. Zbog potrebne dodatne opreme, letelice su se na kratko prizemljile.

Piloti iz Helikopterske jedinice policije neprestano su gasili požar uprkos visokim temperaturama koje su bile izazov kako za letelicu, tako i za njih same. 

"Temperature su bile 38, 39 stepeni. U kokpitu ta temperatura dolazi do 50 stepeni. Visoko je, 1.000 metara nadmorske visine, a imate temperaturu od 34 stepena", kaže komandant HJP Nenad Nedić.

Kako bi se požar što pre ugasio, najvažnije je da je mesto odakle se uzima voda blizu površine koja gori.

"Gledamo da vodozahvat bude na 3-4 minuta do lokaliteta požara sve više od toga vama gubi efikasnost upotreba helikoptera ili bilo kog vazduhoplova za gašenje ovakve vrste požara.
Naš krug od uzimanja vode sa lokalite vodozahvata do izbacivanje na požar i ponovnog vraćanja na vodozahvat izniosi šest do sedam minuta", objašnjava Nedić.

Pre poletanja važan je plan gašenja. Tu pomaže sektor za vanredne situacije.

Pilot Aleksandra Raičević rekao je da su svakako napori veliki. "Ceo dan smo na terenu, požar je poprilično velik, ali uspeli smo da ostavrimo određeni napredak. Kolege iz Sektora za vanredne sitaucije su nam maksimalno izašli u susret, kao i mi njima i u toj nekoj našoj kordinaciji uspeli smo da na pravi i sigurno najbolji način sprečimo dalje širenje požara i da ga lokalizujmo i nadam se da ga ugasimo", istakao je Raičević.

Osim četiri helikoptera, ka Negbinama je upućeno 30 vatrogasnih vozila i 100 vatrogasaca.

"Obuka je jako bitna, ali svake godine piloti i mehaničari Helikopterske jedinice imaju proces trenaže gde pred početak sezone, pogotovu letnje sezone vrši se uvežbavanje upotrebe podvesnog vedra za gašenje požara", naveo je Komandant Nedić.

Više od 150 hektara šume je bilo zahvaćeno požarom. Nijedan objekat nije izgoreo, a zahvaljujući uspešnoj akciji domaćinstva nisu bila u opasnosti.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво