BiH

Parlament RS usvojio dopune Krivičnog zakonika: Srpska jedinstvom uzvratila Incku

Parlament RS usvojio dopune Krivičnog zakonika: Srpska jedinstvom uzvratila Incku
Foto: Velibor Tripić | Usvojene dopune Krivičnog zakonika: Odluka visokog predstavnika neće se primjenjivati

BANJALUKA - Odluka visokog predstavnika o nametanju Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, a dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona, predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, Predsjedništvu BiH i parlamentu BiH neće donositi odluke.

Ovo je, između ostalog, odlučeno u petak na održanoj posebnoj sjednici NS RS, gdje su svi politički predstavnici iz Republike Srpske bili jedinstveni.

Pored usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, poslanici iz stranaka iz Republike Srpske jednoglasno su usvojili i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se, pored ostalog, zabranjuje nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

"Republika Srpska je jedinstvena u ovome", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, nakon posebne sjednice NS RS, koja je bila zatvorena za javnost, istovremeno dodajući da su izmjene Krivičnog zakona, koje je nametuno Valentin Incko neprihvatljive za Republiku Srpsku te da je njegova odluka da to uradi bila pogrešna, nepotrebna i samo je zakomplikovala situaciju u BiH.

"Incko je trebalo da pokaže da nije instrument bošnjačke politike i njihova zlatna ribica za ispunjavanje želja. Ovom odlukom gurnuo je BiH u najveću krizu nakon rata", rekao je Čubrilović.

Kao i prethodnih dana, lideri političkih partija istakli su da su izmjene Krivičnog zakona koje je nametuno Incko neprihvatljive za Republiku Srpsku te da se na to mora reagovati i ne dozvoliti da više iko ikada tako nešto uradi, jer svima je više nego jasno da visoki predstavnik na to nema pravo i da se tome mora suprotstaviti.

"Incko je prekršio međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH. Bonska ovlaštenja mu nikada nisu data da nameće zakone. To je jedno veliko međunarodno blefiranje. Očigledno da misle da iza njih stoji sila i da mogu da nameću zakone. Na ovom pitanju je pala politika Evropske unije da mogu da govore o pravnoj državi i pravu. Očigledno je sve to bilo lažno", rekao je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

I Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je da se BiH nalazi u jednom od "najdelikatnijih trenutka" te da je dobro što je u Srpskoj postignuto jedinstvo. Takođe, naglasio je da se usvajanjem dva zakona i zaključka na posebnoj sjednici NS RS vjerovatno neće stati.

"Dio smo zajedničkog dogovora da damo odgovor na vrlo složenu situaciju u kojoj se našla, ne samo Republika Srpska, nego i cijela BiH. Razmišljamo dugoročno, jer ova kriza ima potencijal da se probudi i početak je složenog perioda, ali moramo razmišljati šta je na kraju i kako doći do rješenja", rekao je Šarović, dodajući da je parlament BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi zakoni te da suština odbrane Republike Srpske na ovom pitanju ne treba da bude na sadržaju odluke, već na tome da niko nema pravo da nameće zakone, naglašavajući istovremeno da je i sam sadržaj odluke neprihvatljiv, kako za SDS, tako i za sve parlamentarne stranke u Srpskoj.

Pored dva zakona, poslanici NS RS usvojili su i zaključak koji se odnosi na to da se prihvataju zaključci lidera političkih partija koji su dogovoreni u ponedjeljak, a potpisani u petak. U tim zaključcima, između ostalog, se navodi da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske. To će trajati sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Takođe, lideri su u tim zaključcima odbacili nametanje odluka te konstatovali da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenom procedurom te da će zajedničke aktivnosti biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu.

Branislav Borenović, lider PDP-a rekao je nakon posebne sjednice da je dobro da je postignuto jedinstvo te da svi u BIH moraju da shvate da se samo unutrašnjim dogovorom može ići naprijed te da nikakvo nametanje bilo kakvih odluka ne dolazi u obzir.

"Samo unutrašnjim dogovorom i prihvatanjem realnosti može se nešto napraviti i to moraju da shvate svi u BiH", istakao je Borenović, dodajući da je neophodno da se istraje na zaključku da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se pitanje nametnutog zakona ne riješi u paralmentu BiH.

Predsjednica RS Željka Cvijanović prokomentarisala je da je RS slobodno i demokratsko društvo u kojem će, sada i ubuduće, odluke donositi institucije, a ne visoki predstavnici.

Osim toga, lideri političkih partija iz Republike Srpske koje čine većinu u Skupštini opštine Srebrenica dogovorili su da na prvoj narednoj sjednici ovog lokalnog paralmenta bude pokrenuta smjena Ćamila Durakovića, predsjednika Skupštine opštine Srebrenica, zbog progona novinara.

Duraković je među prvima podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida protiv Branimira Đuričića, novinara RTRS-a koji je na svom Twitter nalogu napisao: "U Srebrenici nije bio genocid". 

"Niti je Ćamil niti bilo koji drugi Bošnjak o općinskim organima Srebrenice produkt politike Dodika i njegovog SNSD-a. Mi smo produkt bošnjačke politike, nama je bošnjački narod dao mandate", bila je reakcija Durakovića za federalne medije na najavu iz RS.

U Republici Srpskoj 100.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Vlaentina Incka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije