Region

0

Šarović: Ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH, o tome treba da vodimo računa

Autor: KP

Izvor: Beta

Šarović: Ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH, o tome treba da vodimo računa

Izvor: Prtsc/ Youtube

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je parlament jedino mesto u Bosni i Hercegovini gde se mogu donositi zakoni, kao i da ih ne može donostiti jedan čovek, ističući da je to poruka i novom Visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu.

"Ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka za BiH i o tome treba da vodimo računa i da procenjujemo sve reperkusije do kojih može doći" nakon odluke  odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka, rekao je Šarović novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da pažnja Republike Srpske ne treba da bude na sadržaju Inckove odluke.

"Ne treba da na bilo koji način uvredimo ili udarimo na one na koje ne trebamo to udariti, koji ne trebaju da trpe zbog naših političkih neslaganja, pogotovo na porodice poginulih. Već na Inckovu nameru da nametne odluku snagom zakona u zemlji koja ima ambiciju da bude suverena. Na to nema pravo", istakao je Šarović.

On je dodao da se ne može nastaviti praksa nametanja zakona i odluka.

"Ako je to učinio Incko, to će uraditi i Šmit, kome ćemo reći da se s tim ne slažemo, da na to nema pravo i da se suoči sa činjenicama koje mu šalju politički predstavnici iz RS", kazao je Šarović.

On je izrazio uverenje da Šmit neće koristiti "bonska ovlaštenja", jer "na to nema pravo", dodavši da bi nova nametanja zakona i odluka bila odbijena u RS.

"Ako dolazi s bonskim ovlaštenjima, onda nema šta tražiti u RS i njegova misija će propasti i biće jedan od onih koji je doneo novu krizu u BiH", istakao je Šarović.

S obzirom da, kako je naveo, Šmit dolazi iz "ozbiljne zemlje i da ozbiljan političar", on smatra da novi Visoki predstavnik za BiH shvata ambijent u koji je došao.

"Mislim da mu neće pasti na pamet da posegne za takvim ovlaštenjima, ali ako se to desi, mislim da će to biti eskalacija s nesagledivim razmerama", ocenio je Šarović.

Govoreći o odgovoru Republike Srpske na zakon koji je nametnuo Incko, Šarović je ukazao da će Narodna skupština danas usvojiti dva zakona, što će za sada biti "adekvatan odgovor", ali da će u narednom periodu verovato biti potrebe za novim zajedničkim odgovorima srpskih političkih partija.

"Dok tragamo za rešenjima, kojima bi se bilo koje pitanje izvuklo iz nadležnosti Visokog predstavnika i prebacilo se u parlament BiH ili druge parlamente, treba da vodimo računa o opštim interesima", rekao je Šarović.

Prema njegovim rečima, primena zakona koje će danas usvojiti parlament RS biće veoma složen proces. Kazao je i da se opozicija u vezi sa nametnutim zakonom o zabrani negiranja genocida slaže sa predstavnicima vlasti u RS, jer je to, kako je naglasio, opšti interes, ali da su između vlasti i opozicije ogromne razlike u vezi sa svim ostalim pitanjima.

"Naše politike i druge razlike u vezi sa vođenjem zemlje, upravljanjem RS i ključnim pitanjima u zemlji ostaju i mi smo apsolutno na suprotnim stranama. To je bilo juče, danas i tako će i ostati. Nismo razgovarali o predlogu koncentracione vlade, SDS neće učestvovati u tome i to nije prihvatljivo", kazao je predsednik SDS-a.

U Banjaluci je ranije danas počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, zakazana na predlog političkih partija iz RS kao odgovor na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Sednica je zatvorena za javnost, a na dnevnom redu su samo dve tačke.

Prva je Predlog zakona o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika kojom je donet zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Druga tačka je Predlog zakona o dopuni Кrivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se predviđa zatvorka kazna i do 15 godina zatvora za one koji Republiku Srpsku budu nazivali genocidnom ili agresorskom tvorevinom, a njene njene narode genocidnim ili agresorskim.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR