Ex -Yu

Brnabić: Otvoreni Balkan" reformska inicijativa za budućnost

Brnabić: Otvoreni Balkan" reformska inicijativa za budućnost
Foto: Tanjug | Brnabić: Otvoreni Balkan" reformska inicijativa za budućnost

BEOGRAD, ČAČAK - Premijer Srbije Ana Brnabić smatra da je "Otvoreni Balkan", nekadašnji "mini-šengen", reformska inicijativa potrebna za drugačiju budućnost Balkana ali da ima dosta protivnika.

Brnabićeva je napomenula da postoje kritike da se time stvara "velika Albanija" ili "velika Srbija", te istakla da će ova inicijativa omogućiti da region ima drugačiju budućnost i da će značiti povezivanje ljudi, privrede, drugačiji i dinamičniji rast i razvoj.

Ponovila je da će značiti potpuno slobodan protok robe, ljudi, a to će biti važno i za investitore, posebno za domaća preduzeća i srpske investitore, jer je ovo njihovo tržište.

Brnabićeva je rekla da će značiti i lakše putovanje, zapošljavanje i dovođenje velikih stranih investitora, jer će postojati jedinstveno tržište radne snage.

"To je veliki potencijal i nadam se da će i ostali partneri u regionu da se pridruže", rekla je Brnabićeva novinarima nakon posjete Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kod Čačka.

Ona je dodala da će ova inicijativa imati i političku korist, jer će pokazati da zemlje u regionu mogu same da vode računa o svojoj sudbini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, preimenovali su na nedanvom samitu u Skoplju regionalnu inicijativu "mini-šengen" u "Otvoreni Balkan" i potpisali tri sporazuma, koji će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije