Dostupni linkovi

U BiH povećan broj identificiranih žrtava trgovine ljudima


(S leva na desno) Moderatorka konferencije Una Bejtović, Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a BiH, Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Mirsad Ribić, koordinator koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta, 30. jul
(S leva na desno) Moderatorka konferencije Una Bejtović, Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a BiH, Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Mirsad Ribić, koordinator koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta, 30. jul

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Samir Rizvo rekao je kako je Bosna i Hercegovina prošla dug put u borbi protiv trgovine ljudima, te da su institucije BiH uložile značajne napore u prošloj godini da se poboljša borba protiv trgovine ljudima na svim nivoima vlasti.

Rizvo je to izjavio na konferenciji u Sarajevu upriličenoj povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se već 21 godinu obilježava 30. jula.

On je istakao kako je Vijeće ministara BiH usvojilo Strategiju suprostavljaju trgovine ljudima, što je bio korak ka uspostavljenju strukture za borbu protiv tog organizovanog kriminala .

„To je rezultiralo da smo u proteklom periodu uspjeli da identifikujemo mnogo više potencijalnih žrtava trgovine ljudima. U protekloj 2020. godini imali smo 70 takvih slučajeva. To je bilo značajno povećanje u odnosu na 61 žrtvu identfikovanu u 2019. godini“, rekao je on tokom konferencije.

Broj identificiranih žrtava povećan je za 30 posto u odnosu na prethodnu godinu, istakao je Rizvo, te dodao kako je povećan je i broj istraga i optužnica, te da su donesene 'pravosnažne presude s najvećom kaznom za taj zločin, deset godina za trgovce djecom'.

„Statistički pokazatelji za prvih pola godina su da smo i dalje nastavili sa povećanjem broja identifikoanih žrtava i pruženih asistencija. 47 je identifikovano u prvih šest mjeseci 2021. godina“, objasnio je.

Taj napredak bh. institucija zabilježila je i Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u izvještaju o suzbijanju trgovine ljudima.

Direktor Misije USAID-a (Američke agencije za međunarodni razvoj) u Bosni i Herecegovini Robert Lopez rekao je kako je Bosna i Hercegovina i dalje 'izvorna i tranzitna' zemlja za muškarce, žene i djecu koji su žrtve trgovine ljudima, seksualne eksploatacije i prisilnog rada.

No ističe kako je Bosna i Hercegovina napravila napredak u borbi protiv trgovine ljudima.

„Zemlja je postigla značajan napredak u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući jačanje Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, uspostavu neformalne mreže specijaliziranih tužilaca i istražitelja i uspostavljanje regionalnih timova za praćenje radi koordinacije napora u borbi protiv trgovine ljudima“, objasnio je Lopez.

Kako je naglasila šefice misije Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti, IOM će nastaviti pružati važnu i neophodnu podršku vlastima u BiH ka unaprjeđenju sveukupnog odgovora u upravljanju migracijama.

„Suzbijanje trgovine najugroženijim kategorijama ostaje prioritet i fokus IOM-а. Iz tog razloga ćemo unaprijediti podršku koju pružamo naporima ključnih aktera, da bi se osiguralo da se potencijalne žrtve trgovine ljudima, u kontekstu miješanih migracijskih tokova, identificiraju i da im se pruži zaštita i pomoć koju zaslužuju, ne samo prema međunarodnim standardima i osnovnim ljudskim pravima, već kao imperativ humanosti“, kazala je.

TV Liberty: Djeca migranti - prekinuto djetinjstvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:26 0:00


Rečeno je da IOM stavlja djecu žrtve trgovine ljudima u središte svoje globalne kampanje ove godine.

"Dokazi pokazuju da su djeca migranti bez pratnje najranjivija kategorija. lako je u BiH postignut napredak, broj identificiranih stranih žrtava trgovine ljudima u BiH i dalje je nizak. Prošle godine, od 70 identificiranih, samo sedam su bili stranci“, rekla je Lungarotti.

Ovogodišnji slogan obilježavanja Svjetskog dana u borbi protiv trgovine na globalnom nivou je "Glasovi žrtava trasiraju put" čime se žrtva trgovine ljudima stavlja u središte kampanje i ističe važnost slušanja i učenja od preživjelih trgovine ljudima.

Kampanja prikazuje preživjele kao ključne aktere u borbi protiv trgovine ljudima koja je u stalnom je porastu u cijelom svijetu.

XS
SM
MD
LG