Dostupni linkovi

Rumunska policija uhapsila grupu krijumčara na Balkanskoj ruti


Sedište EUROPOL-a u Hagu u Holandiji
Sedište EUROPOL-a u Hagu u Holandiji

Rumunska policija i graničari uz podršku EUROPOL-a, uhapsili su grupu krijumčara migranata i izbeglica sa Bliskog istoka na Balkanskoj ruti.

U akciji policije u Rumuniji 29. jula, uhapšeno je 18 osoba za koje se sumnja da su od oktobra 2020. godine prokrijumčarili 490 migranata i izbeglica iz Jordana, Irana, Iraka i Sirije na Balkanskoj ruti, saopštio je EUROPOL.

Ova grupa, navodi se u saopštenju, imala je svoje ćelije u svim državama Balkanske rute gde su vrbovali migrante i iz Bugarske i Srbije ih prebacivali privremeno u glavni grad Rumunije, Bukurešt i zapadni deo zemlje.

Odatle su prebacivani u Mađarsku na njihovom putu ka Nemačkoj, kao zadnjoj destinaciji za cenu od 4.000 do 10.000 evra u kamionma izmešu robe ili sakrivene u kombije bez ventilacije.

Migrante i izbeglice, među kojima je bilo i porodica sa malom decom, krijumčari su smeštali u objekte koji često nisu imali kupatila i tekuću vodu.

U akciji je pronađeno 100 migranata i izbeglica u kući od 60 kvadrata.

Kako navode iz EUROPOLa, ova grupa je povezana i sa krijumčarenjem droge, falsifikovanjem isprava, kao i imovinskim zločnima.

XS
SM
MD
LG