30. jul  2021. 14.18  | Izvor: Tanjug

Brnabić sa državnim sekretarom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova

BEOGRAD -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa državnim sekretarom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Migelom Bergerom o unapređenju bilateralnih odnosa dve države, reformskom procesu u Srbiji, njenim evropskim integracijama, kao i o unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Evropske integracije su strateški cilj i ključni prioritet Srbije, istakla je predsednica vlade i dodala da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije biti otvorena još dva klastera, što bi, kako je objasnila, bio pozitivan signal za našu zemlju i čime bi se adekvatno valorizovali do sada preduzeti reformski koraci Srbije.

Istakla je da je podrška Nemačke u reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

Kada je u pitanju vladavina prava, objasnila je da je ta oblast jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i da je vlada u prethodnom periodu demonstrirala svoju posvećenost daljem sprovođenju reformi, kako bi pravosuđe i njegove institucije bile odgovorne, efikasne i nezavisne.

Govoreći o prilikama u regionu, predsednica vlade je naglasila da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine, važnog za stabilnost celokupnog regiona, ali je dodala da postoji velika zabrinutost zbog aktuelne situacije i najnovijih pritisaka Prištine na srpske povratnike.

Predstavnik nemačkog šefa diplomatije istakao je značaj dijaloga između Beograda i Prištine i naveo da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku ovom procesu, kako bi se pronašlo konstruktivno rešenje, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Berger istakao je da Nemačka već konstatuje pozitivne korake koje Srbija sprovodi u fundamentalnim oblastima, ali i da će nastavak reformi, a koje zahtevaju, pre svega, vreme i posvećenost, doneti ključne benefite građanima Srbije.

On je naglasio da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Kada je u pitanju saradnja u regionu, na sastanku je istaknuta važna uloga i doprinos Nemačke unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, pre svega, kroz inicijativu „Berlinski proces“. Predsednica Vlade je apostrofirala posvećenost Srbije stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta i značaj koju pridajemo inicijativama koje za cilj imaju jačanje stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog povezivanja u regionu, dodaje se u saopštenju.

Tagovi
Srodne vesti