Srbija na sedmom mestu liste zemalja po broju napada na industrijske računare

Srbija se u junu ove godine našla na sedmom mestu globalne liste zemalja po broju napada na industrijske računare.
Srbija na sedmom mestu liste zemalja po broju napada na industrijske računare
Foto: Pixabay
Skoro četvrtina, odnosno 26,1 odsto industrijskih računara u Srbiji, pretrpelo je neki vid napada. To je znatno više od globalnog proseka od 14,1 odsto, pokazuju podaci kompanije "Kaspersky".
 
Ispred Srbije se nalaze Etiopija sa 38,7 odsto, Alžir (32,8 odsto), Sirija (29,4 odsto), Jemen (28,7 odsto) Ruanda (27,6 odsto) i Libija (26,4 odsto).
 
"Sajber napadi na industrijske organizacije smatraju se izuzetno opasnom pretnjom jer imaju potencijal da prouzrokuju velike materijalne gubitke i dovedu do zastoja proizvodnog ciklusa celog sistema", upozorila je u saopštenju kompanija "Kasperski".
 
Prema njihovoj analizi, najveći broj pretnji u junu došao je sa interneta, koji je tokom godina postao glavni izvor infekcije ICS računara sa udelom od 6,38 odsto, a zatim putem mejla (2,72 odsto) i preko prenosnih uređaja (1,33 odsto).
 
"Jedna od taktika sajber kriminalaca je da napade na industrijske sisteme uglavnom vrše preko zaposlenih, pa je stoga adekvatna obuka jedan od ključnih mehanizama odbrane", kaže generalni menadžer kompanije Kasperski za Istočnu Evropu Miroslav Koren.
  • Savica

    30.07.2021 16:59
    Pufff
    Taman , medju tim zemljma nam je i mesto
  • Dete rock'n rola

    30.07.2021 15:27
    Mogu svi ti hakeri da nam pljunu pod prozor, jer smo mi medju najjačim državama u Evropi i šire po ekonomiji.
    Čuo sam da tako pričaju na televizijama sa nac. frenkv.
  • Piško

    30.07.2021 13:59
    ...
    Voleo bih da vidim kojim je još zemljama haker ušao u gradsku upravu i pobrisao sve, kao nama u Novom Sadu prošle godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.