Pomoć kompanija mladima bez roditeljskog staranja u započinjanju samostalnog života 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Članovi Foruma za odgovorno poslovanje (FOP) i ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri učestvovali su danas u radionici sa mladim štićenicima „Centra Zvezda“ iz Beograda, koji su izašli iz sistema socijalne zaštite i počinju da žive samostalno.

Događaj je označio završetak niza volonterskih aktivnosti proteklog meseca u organizaciji FOP-a, a u okviru volonterskog događaja „Naš Beograd“, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

Izvršni direktor FOP-a i Smart kolektiva Neven Marinović izjavio je da je ovo je trinesti put da ova organizacija uz podršku USAID-a sprovodi volontersku akciju „Naš Beograd“ čiji je cilj da mobiliše ljude koji rade u privatnom sektoru da na neki način doniraju svoje vreme, znanje i trud i da pomognu različitim ustanovama i institucijama.

„Ove godine smo tokom jula imali niz aktivnosti gde su volonteri išli u nekoliko vrtića, organizacija, gde smo se družili sa korisnicima i pomagali im da unaprede svoje aktivnosti. Promovišemo koncept da zaposleni mogu na taj način da doprinesu društvu i da pomognu onima kojima je pomoć potrebna“, naveo je Marinović.

On je rekao da mladi bez roditeljskog staranja kada postanu punoletni često ispadnu iz sistema i da im je potrebna podrška, poput toga da se zaposle, kao i da kompanije mogu da ih podrže kroz prakse ili obuke koje će im pomoći da lakše nađu posao i da žive samostalni život.

„U forumu ima 30 kompanija i to su uglavnom velike firme, ali radimo sve više i sa malim i srednjim preduzećima. Firme doniraju novac, robu, ali i znanje, takođe mobilišu svoje zaposlene da i oni učine isto“, objasnio je Marinović.

Predsednica „Centra Zvezda“ Tatjana Dražilović kazala je da godišnje u Srbiji oko 600 mladih izađe iz sistema socijalne zaštite na različitim osnovama, a da je podrška potrebna za njih oko 350 posle izlaska iz doma za nezbrinutu decu ili hraniteljske porodice.

Prema njenim rečima „Centar Zvezda“ od 2015. godine ima program koji se zove „Kuća mogućnosti“ za mlade bez roditeljskog staranja, koji imaju 18 godina i moraju da izađu iz domova ili hraniteljskih porodica i nisu spremni da žive samostalno.

„Za vreme boravka u našoj kući koje je u proseku dve godine, oni završe neku edukaciju, zaposle se, nauče veštine praktične za život. Nakon izlaska od nas mi smo tu da ih podržimo i opremimo ukoliko je potrebno i trudimo se da sa njim ostanemo u kontaktu“, rekla je Dražilović.

Ona je dodala da „Kuća mogućnosti“ postoji u Beogradu, gde trenutno boravi 10 mladih, ali i u Kragujevcu i Nišu, a plan je da nikne i u Novom Sadu.

Ambasador SAD-a u Srbiji Entoni Godfri, izjavio je da FOP i kompanije koje ga predstavljaju znaju da se i najbolje firme ponašaju kao dobre komšije i daju svoj doprinos zajednici.

„Ove godine smo udružili snage u korist ‘Centra Zvezda’ koji pomaže mladim ljudima bez roditeljske podrške da na najbolji i najlakši način uđu u svet odraslih i započnu svoj nezavisni život. Siguran sam da su među ovom decom budući učitelji, naučnici, sportisti, umetnici Srbije, ali iznad svega dobri i odgovorni građani koji će doprineti njenom prosperitetu“, zaključio je Godfri.

Akcija „Naš Beograd“ je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID i sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostale članice Koalicije su Trag fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, FOP, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari