Incko se oprostio; završena posebna sednica Skupštine Republike Srpske

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko, kome je u petak poslednji radni dan na ovoj dužnosti, emotivnom se porukom oprostio od građana BiH.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2021.

12:30

Incko se oprostio; završena posebna sednica Skupštine Republike Srpske
EPA/SRDJAN SUKI

Rekao je da je to jedno od najlepših mesta na svetu i zemlja u kojoj je puno više dobrote nego zla i mržnje.

Incko je proglašen za visokog predstavnika zaduženog za nadziranje sprovođenja civilnog dela Dejtonskog sporazuma 2009. godine, a od 1. avgusta tu funkciju preuzeće nemački političar Kristijan Šmit.

Iako je tokom svog mandata nametnuo pedesetak različitih odluka i zakona, Incko je godinama bio sveden na pukog posmatrača zbivanja u BiH, jer je pozicija međunarodne zajednice bila da je razdoblje intervencionizma završeno i da lokalnim političarima treba dati priliku da pokažu da su u stanju da vode zemlju i osiguraju nastavak reformi.

Takav pristup doveo je do sveopštih blokada i produbljenih sukoba, a proteklu deceniju u BiH novi visoki predstavnik Šmit opisao je razdobljem sveopšteg nazadovanja.

Incko je u svojoj oproštajnoj poruci citirao poslovicu po kojoj se "nije rodio onaj ko je svima ugodio", pa je tako u najkraćem opisao i svoj doživljaj nakon 12 godina provedenih u BiH.

Dodao je ipak da "kuća nije tesna kad čeljad nije besna", a takvom je kućom opisao BiH, dodajući da u toj zemlji ima mesta za sve, ali uz nužne zdrave temelje i oslonac na solidarnost i dobrosusedstvo.

"Ta kuća se mora graditi na istini, istina će nas oslobađati i ona je osnova za pravednost", kazao je austrijski diplomata.

"BiH ima izuzetan potencijal dobrote"

Pojasnio je da su mu za razumevanje stanja u zemlji najvažniji bili susreti s običnim ljudima, a među njima je zatekao najveći broj onih koji nisu dopustili da ih visoka politika otruje, a upravo su takvi bili najveće žrtve mržnje i rata.

"BiH ima izuzetan potencijal dobrote", kazao je Incko, dodajući da je tačno da u toj zemlji ima ljudi spremnih da budu zli i opaki, poput najmračnijih likova iz literature velikih pisaca, kao što su Ivo Andrić i Meša Selimović, ali takvi su ipak manjina u poređenju s brojnim dobrim ljudima široke duše.

"Odlazim ne potpuno srećan, svestan svojih manjkavosti i svestan svojih ograničenja i ograničenja institucija, ali istinski zahvalan ljudima u BiH koji su čuvali ljudskost i danas svedoče kako ova zemlja nije puki matematički zbir veličina, naroda, kultura i vera i jezika, nego puno više od toga. Ovde je prisutno čovečanstvo, sveopšte bratstvo", kazao je Incko.

Dodao je da mu je žao što neće ostaviti još jači trag mirotvorca, a zahvalio je svima onima koji su ga srdačno prihvatali i nastojali razumeti te pomoći da bude što moralniji i dosledniji.

"Mnogo toga će proći, ali BiH će opstati. BiH je nešto posebno, ona ima sve samo nema svest o tome", poručio je Incko, najavivši da će se često vraćati u BiH. Podsetimo, u Banjaluci je u toku posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Potpredsednik parlamenta Milan Petković najavio je da će Skupština RS raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli sprovođenje nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka, kao i da svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen. On je rekao da će Skupština doneti zakon kojim se neće primenjivati odluka visokog predstavnika i kojim se obavezuju nadleži organi RS, odnosno da neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na primeni odluke koju je nametnuo visoki predstavnik.

Potpisali zaključke

Cvijanović se oglasila

Republika Srpska je slobodno i demokratsko društvo u kojem će, sada i ubuduće, odluke donositi institucije, a ne visoki predstavnici, objavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović na Instagramu.

"Jednistvo srpskog naroda"

Srpski član Predsedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas, pred početak posebne sednice Narodne skupštine RS, da to zasedanje predstavlja jedinstvo srpskog naroda.

Dodik je rekao da je zadovoljan zbog "sloge koju su iskazali svi predstavnici političkih partija iz Republike Srpske".

"Jedina tema koja nas je okupila jesu nametnuta rešenja Visokog predstavnika, na šta nema pravo. Koliko vidim, i ovaj novi Visoki predstavnik (Kristijan Šmit) planira da čini isto", dodao je on.

Dodik je ponovio da su visoki predstavnici kršili međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH, kao i da su srpski političari protiv nametanja zakona.

"Pala je politika Evropske unije koja se poziva na pravo. Pao je njihov autoritet i priča o vladavini prava", ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Još je kazao da novi Visoki predstavnik Kristijan Šmit "nije legalno izabran i da Republika Srpska nema obavezu da sarađuje s njim", jer, kako je rekao, njegovo imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti UN-a.

Dodik je najavio da će već na sledećoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, posle letnje pauze, biti smenjen potpredsednik loklanog parlamenta Ćamil Duraković zbog "progona novinara".

Duraković je Tužilaštvu BiH prijavio novinara Radio-televizije RS (RTRS) Branislava Đuričića zbog tvitova u kojima je naveo da se u Srebrenici nije desio genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: