30. jul  2021. 12.10  | Izvor: RTV (Biljana Kuriš)

Kako do sertifikata za stečenu kvalifikaciju (AUDIO)

NOVI SAD -

Prvi put u Srbiji svima onima koji su znanja i veštine stekli van formalnog obrazovanja biće omogućeno dobijanje sertifikata za kompetencije stečene kroz životno i radno iskustvo.

audio icon

Reč je o postupku priznavanja prethodnog učenja namenjenog odraslima koji iz različitih razloga nisu završili školovanje ili su u međuvremenu svoje formalno stečeno znanje zamenili radom u drugom zanimanju.

Na taj način se obrazovanje približava privredi, a dobijanjem sertifikata za stečenu kvalifikaciju svaka odrasla osoba biće prepoznata na tržištu rada, što ranije nije bio slučaj.

U pilotiranju će učestvovati 22 srednje stručne škole a prvi kandidati biće odrasli koji su do sada bez setifikata radili kao armirači, zidari, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, tesari, pekari, mesari, kuvari, stolari i modni krojači. I nije slučajno što je odabrano ovih devet kvalifikacija. Podaci iz NSZ su pokazali da najveći broj nezaposlenih bez kvalifikacija ima ova radna iskustva. Takođe postoji potreba za kvalifikovanim kadrovima u ovim oblastima.

"Do sada su takva lica, bez sertifikata, imala problem da dokažu da znaju da rade određen i posao, pri zapošljavanju" rekla je pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof dr Gabrijela Grujić.

Prvi korak od priznavanja neformalnog obrazovanje jeste postupak dokazivanja radnog iskustva na osnovu kojeg se traži sertifikat o kompetencijama, objašnjava Grujić. Ti dokazi mogu biti razne diplome, neki sertifikati, uverenja, licence, reference, mišljenje ili preporuka od poslodavaca, izveštaj o radu, uzorci, fotografije, video snimci, Izjava kandidata o prethodnom iskustvu itd.

Kandidat se obraća određenoj školi (informacije ima na sajtu Ministarstva prosvete) i prilaže prijavu zajedno sa dokaznim dokumentima. Potom se određuju savetnik i ocenjivač, koji izrađuju plan za procenu ishoda učenja i odmah posle toga se zakazuje termin polagnja ispita.

Ceo postupak trebalo bi da traje najviše 3 meseca.

Kvalifikacije stečene kroz radno iskustvo a potvrđene kroz postupak priznavanje prethodno učenja na tržištu rada biće potpuno jednake onima stečenima kroz obrazovni sistem. Zato sve priznate kompetencije moraju da budu usklađene sa standarom kvalifikacija.

Tagovi
Srodne vesti