30. jul  2021. 11.48  →  19.39 | Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

Festival narodnih orkestara FENOK u Kikindi

KIKINDA -

U Kikindi je otvoren 20. jubilarni Festival narodnih orkestara FENOK, u organizaciji Akademskog društva za negovanje muzike ''Gusle''. Do kraja nedelje, na festivalu će gostovati ansambli i solisti iz Srbije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Crne Gore.

video icon

Kikindsko Akademsko društvo za negovanje muzike ''Gusle'', domaćin je brojnim ansamblima i solistima na jubilarnom 20. FENOK-u, Festivalu narodnih orkestara. Ove godine svoju tradiciju i običaje kroz melodiju predstaviće gosti iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

kikinda, fotografija, festival, ki

''Prezentacija našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa je važna, a za to nema bolje prilike kao što je Etno kamp Kikinda jer okuplja najveći broj eksperata iz oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije'' – kaže Davor Sedlarević, iz KUD-a ''Mijat Mašković'' u Crnoj Gori.

Već dugo godina traje prijateljstvo ''Gusala'' sa Zapadnim univerzitetom u Temišvaru, tako da je već najavljena nova saradnja Kikinde i Asocijacije za banatsku muziku. Rumunska muzika takođe je sastavni deo kikindskog FENOK-a.

''Bez tradicije, naših običaja, jezika i kuturnog nasleđa, nećemo postojati kao nacija u budućnosti. Jako se radujem, naročito što smo u ovom delu Srbije gde svi sviraju u pevaju različte melodije'' – dodaje Lavinijus Nikolajević, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Temišvaru.

Tokom 20 godina postojanja, kroz FENOK je prodefilovalo više od 120 ansambala, veliki broj solista iz svih zemalja u okruženju, ali i dalekih destnacija. Uporedo sa festivalom, u Guslama se održava i Etno kamp, na kom učestvuje ove godine dvadesetak studenata i profestora etnomuzikologije.

kikinda, fotografija, festival, ki, 2

''Ove godine s obzirom na specifičnu situaciju, imamo goste iz Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i naravno naše domaće ansamble koji su na prvom mestu. Ovi uslovi diktiraju to da nismo mogli da idemo na dalje destinacije, niti je iko mogao da preuzme obavezu, s obzirom na to da nismo bili sigurni šta će sve moći da se realizuje'' – podseća Zoran Petrović, direktor ADZNM ''Gusle'', Kikinda

Jubilarni 20. FENOK podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Kikinda.