1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Odluka Ustavnog suda: nemački komunisti ipak smeju na izbore

30. jul 2021.

Nemačka komunistička partija (DKP) ipak sme da se kandiduje na predstojećim parlamentarnim izborima u septembru. Ustavni sud Nemačke poništio je prethodno donetu zabranu Savezne izborne komisije.

https://p.dw.com/p/3yJWI
Foto: Matthias Balk/dpa/picture alliance

Nemačka komunistička stranka (DKP) ipak sme da se kandiduje na izborima za Bunestag koji se održavaju 26. septembra. To je ove nedelje odlučio Ustavni sud Nemačke. Najviša pravna instanca u zemlji zaključila je da razlozi zbog kojih Savezna izborna komisija nije dala dozvolu toj partiji za izlazak na izbore nisu dovoljni za poricanje statusa političke stranke DKP.

Izborna komisija je početkom jula odbilo da DKP uvrsti na spisak stranaka kojima je dozvoljen izlazak na izbore s obrazloženjem da t partija nekoliko puta za redom nije na vreme predala izveštaj o finansiranju, pa da se zato ne može smatrati dovoljno „ozbiljnom“ strankom.

Zahtevi ostalih 19 stranaka koje nisu dobile pravo za izlazak na izbore su odbijeni.

-pročitajte još: Demohrišćani u blagom padu, Zeleni rastu

DKP „ozbiljna i uverljiva" stranka

Ustavni sud je zaključio da se, uvidom u kompletno delovanje stranke, stiče utisak da se radi o partiji koja je u stanju da „ozbiljno i uverljivo predstavlja političku volju građana, kako na nivou pokrajina, tako i na saveznom nivou“, što je jedan od uslova da se neka politička stranka kandiduje na izborima na području čitave zemlje.

DKP je pozdravio odluku Ustavnog suda, a Patrik Kebele, predsednik ove stranke s oko 3.000 članova ocenjuje da je to „pobeda nad klasnim neprijateljem“. „Zadovoljan sam time što je pobedilo ispravno shvatanje prava. Za Saveznu izbornu komisiju ovo je blamaža“, rekao je Kebele za „Špigel“.

Nakon odluke izbornog povereništva o zabrani on je izjavio da je reč o pokušaju da se njegova stranka, koja je osnovana 1968. i do sada je učestvovala na svim parlamentarnim izborima, izbriše sa političkog pejzaža Nemačke.

Izborni plakat DKP
Izborni plakat DKPFoto: Arno Burgi/ZB/picture alliance

Podrška drugova iz Abhazije

Kebele je takođe rekao da je, nakon vesti o zabrani, ta stranka primila poruke solidarnosti od komunističkih partija iz čitavog sveta. „Dobili smo više od 50 poruka podrške iz čitavog sveta. Ja sam dobio i-mejl podrške komunističke partije Abhazije“, kaže Kebele, oduševljen „tako velikom podrškom za tako malu stranku“.

Predsednik DKP najavio je da će sada s još više elana nastaviti s predizbornom kampanjom i još uvek je iznenađen time što je stranci uopšte bio zabranjen izlazak na izbore. On iza toga naslućuje političke motive i želju da se njegova stranka ugasi. „Nisam verovao da nas klasni neprijatelj shvata tako ozbiljno“, zadovoljan je Kebele.

Međutim, ni on sam ne očekuje da će partiji ova epizoda sa zabranom i ukidanjem zabrane doneti nekakav neočekivani priliv glasova. Na poslednjim izborima 2017. DKP je osvojila oko 7.000 prvih i oko 12.000 drugih glasova, uglavnom na istoku zemlje.

Stranka pod prismotrom

Ta mala stranka, osnovana u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj, već godinama je na listi stranaka koje se nalaze pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka zbog „levo ekstremnih tendencija“. Stranka sebe vidi u tradiciji socijalističkih zemalja, poput DDR-a ili Sovjetskog Saveza. Doduše distancira se od lika i dela Josifa Visarionoviča Staljina, ali poštuje to što je taj političar od Sovjetskog Saveza stvorio svetsku silu.

Do 1990. i stupanja naslednika DDR-ove komunističke partije na zajedničku političku scenu ujedinjene Njemačke (danas stranka Levica), DKP je uz Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) i Zelene bila jedina stranka na saveznom nivou s levom orijentacijom.

DKP sebe doživljava kao „revolucionarnu stranku kojoj je u interesu budućnost radnika i zaposlenih“ i važi kao naslednica sredinom pedesetih godina prošlog veka zabranjene, Komunističke stranke Nemačke (KPD).

nk (dpa, AFP)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu