PRVA OSOBA PROTIV KOJE JE PODIGNUTA OPTUŽNICA PO NOVOM ZAKONU U HONGKONGU: Demonstrant osuđen na 9 godina zatvora zbog slogana
Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP / Profimedia

SPORNI ZAKON O NACIONALNOJ BEZBEDNOSTI

PRVA OSOBA PROTIV KOJE JE PODIGNUTA OPTUŽNICA PO NOVOM ZAKONU U HONGKONGU: Demonstrant osuđen na 9 godina zatvora zbog slogana

Planeta -

Muškarac iz kongkonga optužen je na devet godina zatvora nakon što se motorom zakucao u policajce dok je nosio zastavu sa sloganom protesta.

Tong Ing Kit, koji je nosio zastavu na kojoj je pisalo "Oslobodite Hongkong, revolucija našeg doba", proglašen je krivim za podsticanje secesije i terorizma, prenosi BBC.

Tong je prva osoba protiv koje je podignuta optužnica po kontroverznom zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

Današnja presuda zadala je standarde za tumačenje budućih slučajeva.

Više od 100 ljudi je uhapšeno odkad je zakon stupio na snagu 2020. godine a kritičari kažu da se time smanjuje autonomija Hongkonga i da se olakšava kažnjavanje aktivista, međutim Peking insistira da je zakon neophodan kako bi se gradu donela stabilnost.

U junu prošle godine Peking je doneo zakon o nacionalnoj bezbednosti, za koji su advokati i pravni stručnjaci rekli da će iz temelja promeniti pravni sistem te autonomne teritorije.

Prema zakonu, suđenja se mogu voditi tajno i bez porote, takođe se dozvoljava da sudije bira izvršni upravitelj Hongkonga koji je direktno odgovoran Pekingu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track