Svet

0

Predsednik Izraela primio treću dozu vakcine

Autor: IG

Izvor: Beta

Predsednik Izraela primio treću dozu vakcine

Izvor: Beta/AP/Rogelio V. Solis

Predsednik Izraela Isak Hercog i njegova supruga Mihal su danas među prvima primili treću dozu vakcine protiv kovida-19, pošto je sinoć najavljeno da će jevrejska država prva u svetu davati buster vakcine starijima od 60 godina.

Odluka o davanju treće doze doneta je usred nastojanja da se zaustavi najnoviji talas zaraze koronavirusom i skok broja zaraženih na preko 2.000 dnevno tokom ove nedelje.

Poređenja radi pre mesec dana beležilo se samo nekoliko desetina novih slučajeva zaraze za 24 sata.

Izraelski mediji navode da treća doza možda neće zaustaviti rast broja zaraženih ali će sprečiti da stariji stanovnici teško obole.

Uprava za hranu i lekove SAD još nije odobrila treću dozu.

Predsednik Izraela je danas ocenio da su buster doze "važan korak za društvenu solidarnost u državi Izrael", naglasivši potrebu da se spreči obolevanje starijih.

"Ponosan sam što smo mi prva zamlja koja vakciniše trećom dozom", rekao je Hercog, preneli su izraelski mediji.

Premijer Izraela Naftali Benet je u obraćanju preko televizije sinoć rekao da će dovesti svoju majku da se imunizuje trećom dozom nastojeći da ohrabri i druge da učine to za starije članove svoje porodice.

Lider izraelske opozicije, donedavno premijer, Benjamin Netanjahu koji je u proteklim nedeljama apelovao na novu Vladu da započne davanje buster vakacina vakcinisaće se danas treći put.

On smatra da je dragoceno vreme već izgubljeno i navodno je vršio pritisak da se daje treća doza kada je otkrio da mu je nivo antitela značajno opao. Dok je bio premijer prvi se vakcinisao.

Više od 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika je primilo dve doze Fajzer/Biontek vakcine i 80 odsto populacije starije od 40 godina je vakcinisano.

Zahvaljujući vakcinaciji Izrael je otvorio ekonomiju pre drugih zemalja, ali sada beleži nagli skok zaraženih novim delta sojem virusa, čak i među vakcinisanima, navodi Asošiejted pres.

Ljudi stariji od 60 godina koji su imunizovani pre više od pet meseci moći će da prime treću vakcinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR